Kuchařka první republikyAutorky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková mají tak velkou sbírku starých kuchařek a rodinných receptů, že se rozhodly napsat knihu, která by nás alespoň částečně seznámila s bohatstvím naší tradiční kuchyně, která dosáhla své vrcholné formy právě v období 1. republiky. Byla výsledkem spojení celé řady příznivých vlivů, především solidní domácí a lidové kuchyně s vlivy, které k nám přicházely z celého světa. Vznikaly kuchařské školy, mladé ženy se běžně vzdělávaly v různých rodinných školách a celková úroveň domácí i profesionální kuchyně byla velmi vysoká, stejně jako kvalita místních surovin. Zvu vás na prohlídku knihy “Kuchařka první republiky“!

Česká prvorepubliková kuchyně byla proslulá také celou řadou domácích výrobků, například uzenin, byl dostatek čerstvých ryb včetně mořských, zeleniny i ovoce. To vše se spojilo v kuchyni, která svou pověstí přesáhla hranice střední Evropy. Druhá světová válka a poválečné roky tomu všemu ovšem učinily přítrž a dá se říct, že tradiční česká kuchyně se svým způsobem dodnes nevzpamatovala. Mnohé bylo zapomenuto, leccos znehodnoceno špatnou přípravou a nízkou kvalitou surovin. I proto se autorky rozhodly upozornit na recepty méně známé, přesto jednoduché a snadno proveditelné.

Kuchařka první republikyJídlo je živý organismus
Kniha je rozdělena do několika kapitol:

  • měšťanská kuchyně
  • inspirace světem
  • u filmových hvězd
  • elegantní cukrařina
  • dělnická kuchyně
  • domácké moučníky
  • židovská kuchyně
  • (téměř) bezmasá jídla

Každý z těchto kapitol mapuje určitou oblast prvorepublikové kuchyně tak, jak ji bylo možné vyčíst z dobových kuchařek i vzpomínek pamětníků.

Je poznat, že autorky nechtěly gastronomii 20. a 30. let minulého století nijak idealizovat ani ji přetvářet v nostalgickou vzpomínku.

„Gastronomie, kuchyně, recept, jídlo – to všechno pro nás představuje živé organizmy, které se mohou a také by se měly proměňovat, obměňovat a přizpůsobovat našemu životu tak, aby nám přinášely potěšení a radost. Přinejmenším takovou, jakou nám působilo jejich vyhledávání, zkoušení a psaní.“ říká Jitka Rákosníková. „Bylo by tedy skvělé, kdyby se alespoň některé z uvedených receptů zase vrátily do vašich receptářů, notebooků, čteček, iPadů, SmartPhonů, Facebooků a především – do vašich kuchyní.“

Eva & Jitka
Obě autorky jsou redaktorky a řadu let pracovaly v předních českých kulinárních časopisech (Apetit, Snadné vaření, F.O.O.D. a Gurmet). Vydaly několik kuchařek a spolupracovaly na dalších (Česká domácí kuchařka I. a II., 100 nejkrásnějších receptů časopisu F.O.O.D., Divotvorný hrnec aj.). Obě milují vaření a pečení a dlouhodobě se zabývají tradičními a lidovými recepty naší kuchyně.

Jitka Rákosníková a Eva Všetíšková – Kuchařka první republiky
Vazba: pevná
Formát: 172 x 240 mm
Počet stran: 224 stran
K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)