punčový dortPunčový dort. Za mého mládí to bylo docela velké lákadlo. Ano, protože to vonělo po tehdy mi ještě nepřístupném a zakázaném alkoholu. Samozřejmě, že k oblibě také příspívala sladká chuť celého dortu. Jsem rád, že v nedávno vydané Kuchařce první republiky jsem našel recept, který tuhle polozapomenutou chuť probouzí.

Ingredience na 1 dort:
těsto
• 10 vajec, žloutky a bílky zvlášť
• 300 g krupicového cukru
• 10 lžic teplé vody
• 260 g polohrubé mouky
• 1/2 lžičky kypřicího prášku
• jahodová nebo malinová zavařenina na potření
• růžové a žluté potravinářské barvivo

na namáčení
• 10 ml punče
• 100 ml horké vody
• 45 g moučkového cukru

poleva
• 300 g moučkového cukru
• 5 lžic horké vody
• 2 lžíce citronové šťávy
• 1 lžíce oleje (poleva pak nepopraská)
• rozpuštěná čokoláda na ozdobu

punčový dort

Postup:
Žloutky s cukrem a vodou ušleháme do nadýchané pěny, bílky ušleháme dotuha a postupně spojíme vše s moukou, prosátou s kypřicím práškem. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu těsta vlijeme do čtvercové formy o straně 22 cm vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut. Necháme ho trochu vychladnout, vyklopíme a pomocí nitě rozkrojíme vodorovně na dvě poloviny. Potřeme je zavařeninou.

Druhou část těsta rozdělíme na dvě poloviny. Jednu obarvíme potravinářskou barvou na růžovo, druhou na žluto. Vlijeme do stejně velké formy s pečicím papírem tak, abychom lili vždy z vnější strany. Těsta se zhruba v polovině spojí. Pečeme asi 15 až 20 minut.

Každou polovinu dvoubarevného těsta po délce rozkrojíme na dva díly, zarovnáme a vnější díly mezi sebou prohodíme, takže vzniknou čtyři pruhy, střídavě žluté a růžové. V hlubokém talíři rozmícháme moučkový cukr, vodu a punč. Namočíme v něm pruhy barevného těsta, složíme je na světlou placku potřenou zavařeninou a přiklopíme druhou plackou. Dort přikryjeme pečicím papírem, zatížíme a do druhého dne necháme v chladu.

Na polevu důkladně rozmícháme cukr ve vodě, přidáme zbylé přísady a přelijeme jí sestavený dort. Ozdobíme cákanci rozpuštěné čokolády a necháme v chladu rozležet. Krájíme napříč, aby vynikla barevná mozaika.

Kuchařka první republikyZdroj: Kuchařka první republiky, vydal Smart Press, 2015, www.smartpress.cz
Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.