Dezert Pavlova“Pavlova nikdy nezklame a dá se servírovat na mnoho způsobů. Tento je se šlehačkou a čerstvými jahodami, takže letní verze.”
To jsou slova Gabriely Fremlové, provozovatelky bytové restaurace 4 schody. Rozhovor s ní jsem uveřejnil před několika dny a jak jsme se s Gábinou domluvili, doplníme ho i receptem na její oblíbený dezert.

Ingredience:
Na korpus:
150 ml bílků (z cca 4 vajec)
220 g jemného krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu, prosátého
1 lžička bílého vinného octa

Na náplň a dokončení budete potřebovat:
250 ml smetany ke šlehání
250 g jahod, zbavených stopek a rozpůlených
moučkový cukr na posypání

Dezert Pavlova

Postup:

Zahřejte troubu na 150 °C. Bílky odměřte do mísy a při nízkých otáčkách šlehače šlehejte tak dlouho, až při vytažení metel začnou tvořit tuhé špičky. Pak postupně přisypávejte cukr, důkladně ho zašlehávejte, aby byl sníh pevný, lesklý a zároveň bez velkých bublin.

Přidejte škrob a ocet a zlehka prošlehejte. Plech potáhněte pečicím papírem a ze směsi vytvarujte zhruba 10 hromádek. Troubu ztlumte na 100 °C, vložte do ní plech a pečte (tedy spíše sušte) asi 80 minut. Pak troubu vypněte a Pavlovu v ní nechte úplně vychladnout. Správně upečená Pavlova je na povrchu tvrdá, poklepem zvoní, a uvnitř se příjemně táhne.

Smetanu (nejlépe 30%) ušlehejte do pevna, natřete ji na Pavlovu a poklaďte kousky čerstvých jahod. Kdo má rád, může ještě posypat moučkovým cukrem.