Láskominy - obálkaNa soutěži kuchařských knih v čínském Yantai 29. května 2016 vyhlásili vítěze za rok 2015. Slavnostního předání cen v rámci mezinárodní soutěže Gourmand World Cookbook Awards se zúčastnily i české autorky; Jana Vlková se svou knihou Květinová kuchařka a Denisa Bartošová s knihou Láskominy.

Denisa Bartošová si opět odnesla první cenu, tentokrát  v kategorii „Nejzábavnější kniha roku“. Janě Vlkové se nepodařilo v tvrdé konkurenci čtrnácti titulů proměnit nominaci ve vítězství.

„Je nejzábavnější skutečností, že moje kniha je nejzábavnější knihou světa,“ komentuje své vítězství Denisa Bartošová.

„Setkání s autory a autorkami kuchařek z celého světa bylo velkou inspirací. Vavříny v mojí kategorii si odnesla peruánská kuchařka. A jak chutná peruánské jídlo, jsme pak všichni mohli zjistit na závěrečné večeři, kterou pořádala právě tato jihoamerická země,“ sdělila autorka Jana Vlková.

Láskominy - obálkaSvětové knižní ceny zaměřené na kuchařské knihy v rámci  Gourmand World Cookbook Awards jsou udělovány každoročně už od roku 1995. Soutěže se účastní okolo 200 zemí světa.

Za loňský rok byly do finále soutěže nominovány tyto knihy nakladatelství Smart Press:

Menu podle Koko – Veronika Koko Kokešová
Květinová kuchařka – Jana Vlková
Kuchařka první republiky – Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková
Láskominy Denisy Bartošové

Nominační listinu pořadatele lze zhlédnout zde.

Vypsané finálové kategorie, kde figurují tyto knihy:
C07 – Eastern Europe
Czech – Recipes from the Heart of Europe / Kuchařka první republiky – Jitka Rákosníková and Eva Všetíčková (Smart Press)

A11 –Entertaining
Czech – Láskominy Denisy Bartošové, Denisa Bartošová (Smart Press)

A12 – First Cookbook
Czech – Koko’s menu / Menu podle Koko (Smart Press), Veronika Koko Kokešová

E02 – Single subject
Czech – Flowers cookbook / Květinová kuchařka, Jana Vlková (Smart Press)

Světové prvenství si Denisa Bartošová přivezla z Číny již jednou, v roce 2014, a to v kategorii „Design“ za svou první knihu Láska prochází kuchyní – uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek. Třetí místo se svou prvotinou Škoda nevařit – kuchařka plná hudby vybojoval v roce 2013 i Martin Škoda.

Anotace ke knize:
Láskominy Denisy Bartošové – Jedlé i kreativní dárky a skvělé recepty na celý rok
Darujte s láskou svým blízkým Láskominy Denisy Bartošové! Díky ozdobné mašli se již nebudete muset starat o další balení. Jediná kniha, která přímo touží po tom být darována. Více na MojeLaskominy.cz.

Druhá kniha Denisy Bartošové – autorky, která je pověstná svou kreativitou a nenechavýma rukama, by neměla chybět nikomu, komu není líno vdechnout dobrým nápadům život. Denisa vámpomocí podrobných postupů pomůže vytvořit věci, na které byste si sami možná netroufli, a to za pár chvil i za pár kaček! Nechte promluvit své tvořivé já a darujte blízkým nebo sami sobě ručně vyrobené láskominy!

Fotografie: Marek Bartoš
Grafika: David Bartoš
Ilustrace: Adéla Kleinhamplová
Další spolupracovníci: Klára Zíková, Pavlína Blahotová, Jiří Kettner a další
Vydalo nakladatelství Smart Press, Mojelaskominy.cz