Továrna SlanýStylová restaurace Továrna Slaný otevřela 14. září 2016 minipivovar s osmi druhy piv vlastní výroby, grilbarem a tradičními českými jídly v moderní podobě.

Na čepu jsou stabilně čtyři piva s názvy Továrenská 10°, Kruták 12°, tmavý ležák Salzberg 12° a Protektor IPA 15°. Ty doplňují další čtyři sezónní piva, v době otevření 14. 9. 2016 jimi byla Pale Ale 12°, Altbier 11°, který je hybridem mezi ležákem a typem piva „ale“ – kvasnice se svrchním kvašením pro „ale“ totiž kvasí při relativně vysoké teplotě, okolo 20° C, a dokvášejí při nízké teplotě – tento styl piva se vaří v Düsseldorfu, dále je zde Bock 16° a čtrnáctka Stout. Pivo zde vaří sládek Jakub Veselý, který sám provozuje Létající pivovar Falkon. Pro řidiče a ostatní „nešťastný“ doprovod jsou k dispozici domácí limonády.

„I v nově otevřené pivnici hned vedle už zavedené restaurace Továrna Slaný podávají jídlo, a to jak tradiční grilovaná a nově i brasírovaná masa, tak i českou klasiku, jako například utopence, paštiky a nakládané ryby, avšak v modernější podobě,“ uvedl šéfkuchař Továrny Slaný Petr Janče, kterou provozuje se svým společníkem Michalem Gáborikem ve firmě Továrna Gastro.

Továrna Slaný

Vaření piva probíhá ve varně přímo v prostorách pivnice. V dalším, uzavřeném proskleném prostoru, jsou cylindrokónické (CK) tanky kde probíhá kvašení mladiny, avšak ve sterilním prostředí, na rozdíl od dříve v pivovarech běžného postupu kvašení v otevřených kádích na klasické spilce. Vedle CK tanků pak stojí osm 20hl ležáckých tanků, kam je pivo přečerpáno a zraje. Piva z Továrny Slaný jsou k dispozici k odběru v sudech i ostatním zájemcům, a to díky poměrně velkému výstavu tohoto spíše minipivovaru než mikropivovaru.

Továrna Slaný

„Je to skvělé, vidět při odpočinku po práci přímo v restauraci celý proces výroby piva,“ sdělil při slavnostním otevření pivnice s  minipivovarem a grilbarem Tomáš Fürst, majitel společnosti Thermogas Profibau, která pivovar vlastní, a dodal: „Rekonstrukce celého objektu Továrna Slaný má pro nás velký význam. Je výrazem našeho odhodlání dělat věci pořádně a tak, abychom měli z výsledku všichni radost. Kromě toho sem můžeme přivést naše zákazníky a ukázat jim, co dovedeme.“

Továrna Slaný varna

Architekt Petr Švanda popsal záměr stavebního projektu a jeho výsledek: „Objekt nově otevřené pivnice byl postupně rekonstruován od roku 2011 jako polyfunkční objekt. Vedlejší restaurace Továrna Slaný vznikla už v roce 2012. V industriální části chtěl majitel zachovat industriální povahu ve stylu hi-tech ve smyslu bývalé gumárny pro výrobu protektorů pneumatik (odtud také název Protektor IPA 15°) a opravny obuvi, a zároveň jí dát teplo domova světlem, masivními dřevěnými podlahami a obklady. Budova byla hodně zdevastovaná, takže i klenby oken jsme museli obnovit do secesní podoby. Věřím, že se nám to povedlo,“ řekl Petr Švanda, a doplnil: „Jsem rád, že jsem dostal šanci podílet se na tomto díle jako tehdy čerstvý absolvent Stavební fakulty ČVUT v Praze.“

Při slavnostním otevření nové pivnice Továrny Slaný hrála skupina Plavci Jana Vančury s kytaristou Jakubem Rackem, violoncellistkou Ditou Holou a zpěvačkou Kateřinou Romancovou, což ostatně k historii, která zde byla psána přes 50 let provozu, postupného zániku a následného znovuzrození, rozhodně patřilo.

Zdroj: tisková zpráva