Váš portál do světa gastronomie

Kouření v restauraci – ano nebo ne?

Stop kouřeníJe mi jasné, že píchnu do vosího hnízda, ale nedá mi to, abych nereagoval na výplod našich politiků, kteří v minulých dnech odhlasovali velmi mírnou verzi protikuřáckého zákona. No, on vlastně ani není protikuřácký… Restaurace buďto budou kuřácké nebo nekuřácké a nebo podobně jako nyní – smíšené. Ti, kdo se těšili na to, že se realitou stane úplný zákaz kouření v restauracích, se dočkali zklamání.

Do jakého zařízení vcházíte vás bude informovat piktogram na dveřích, ze kterého bude jasný vztah majitele podniku ke kuřákům/nekuřákům návštěvníkům. Pěkné, ale mám trochu obavy, abychom za pár měsíců nestudovali před vchody restaurací vylepené samolepky stejně dlouho jako Tolstého monumentální Vojnu a mír.

Škoda, že zákaz kouření v restauracích neprošel. Jako nekuřák jsem se těšil, že nebudu muset čuchat cigaretový dým (mimochodem, až třetina lidí se zhoubným nádorem v plicích jsou pasivní kuřáci) a nebo, že moje oblečení nebude po návratu z restaurace smrdět po cigaretách.

Je jasné, že majitelé podniků byli proti úplnému zákazu. Dovedu si to 100% obhájit u pivnic nebo “zaplivaných” čtyřek, kterých je dnes stále ještě dost. Ale je mi líto, že ani majitelé těch restaurací, které již mají mít nějakou úroveň (nebo si na to aspoň hrají), nezalobovali… Naštěstí mají právo volby a snad se přikloní k tomu, že svoji restauraci označí jako 100% nekuřáckou. Bude jich i tak menšina, ale o to raději a častěji k nim budou nekuřáci chodit.

Ostatně, zkušenosti například z Anglie nejsou pro majitele restaurací nijak stresující. Ano, z počátku pocítili odliv zákazníků. Ale jak už bylo mnohokrát dokázáno, lidé si zvyknou na všechno a tak i kuřáčtí návštěvníci se vrátili do anglických pubů. Jen si na to cígo chodí ven. Stejně jako to dělávají mladí kuřáci marihuany v českých hospůdkách…

No, co mě trochu naplňuje optimismem je záměr Evropské Unie do roku 2012 zakázat kouření ve všech veřejných prostorách. Tak se to snad povede.

Jak jste na tom s kouřením v restauracích a hospůdkách vy? Jste pro? Jste proti? Napiště svůj názor do diskuze pod článkem!

1 komentář

  1. Jitka

    Kouření mi velmi vadí, naučila jsem se prostě chodit do nekuřáckých restaurací nebo tam, kde se alespoň v době oběda nekouří (ve velkém městě mám naštěstí na výběr). Ale rozhodně chci jíst a podporovat především ty restaurace, které se rozhodnou pro plně nekuřácký přístup. Když by takhle uvažovalo víc nekuřáků (prý jsou nás nekuřáků celé 3/4 národa), zafunguje ruka trhu (nebo jak se to říká) a nekuřácké restaurace budou na výsluní…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑