Citronovo-mandlové koláčkyTento recept je z nedávno vydané kuchařky La Buchta. Její zvláštnost spočívá v tom, že obsahuje recepty jen z jednoho těsta, které je ale upravováno/dochucováno podle konkrétního receptu. A v této variantě se pustíme do citronovo-mandlových koláčků, která chutnají naprosto neodolatelně!

Ingredience:
Těsto:
3 vejce
150 g (jemného) krupicového cukru
200 g másla + na vymazání
100 ml mandlového likéru (amaretto)
100 ml smetany
300 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
strouhaná kůra a šťáva ze 2 citronů
špetka soli
+
200 g mandlových lupínků

Citronovo-mandlové koláčky

Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vlijte smetanu a likér, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny kromě mandlových lupínků a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Osm formiček o průměru 10 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Na dno rozestřete mandlové lupínky, rozdělte těsto, uhlaďte ho, formičky postavte na plech, vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až těsto hezky vyběhne a zezlátne. Koláčky nechte trochu vychladnout, pak je vyjměte z forem.


La Buchta – Cesta z jednoho těsta

vydalo nakladatelství Smart Press, 2016, www.smartpress.cz, www.labuchta.cz

Anotace:

Publikace s podtitulem Cesta z jednoho těsta ukáže všem, že pouze jediné těsto, které umíchá i malé dítě, může za pomoci pár obměn a triků posloužit jako základ pro nespočet senzačních dezertů. Svůj nápad s hravostí sobě vlastní autorská trojice s uměleckým názvem La Buchta shrnula pod stejnojmenný název knihy. V rozsáhlé encyklopedické části popisuje Jitka Rákosníková podstatu a kvalitu základních surovin, které doplňuje o nevšední rady k pečení.
V knize naleznete více než 80 receptů, včetně několika variací krémů, polev a náplní. Kapitoly Dorty, koláče a buchty, malé dezerty a bábovky doplňuje nečekaná kapitola La Buchta naslano, kde autoři přidávají několik slaných variací.