Pikantní s bylinkami a zapečenou slaninou – takovému kuřeti nikdo neodolá!

Ingredience:
50 g anglické slaniny
4 malé cibule
2 stroužky česneku
500 g žampionů
1 celé kuře (asi 1,2 kg)
sůl
černý pepř
1 bobkový list
1 lžičky tymiánu
3/8 l suchého červeného vína
3 lžíce smetany
citronová šťáva

Postup:
Podle potřeby odstraníme ze slaniny tlustou kůži a slaninu drobně nakrájíme. Cibuli oloupeme a podélně pokrájíme na osminy. Česnek oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny.

Žampiony otřeme vlhkou utěrkou, hnědá místa vykrojíme a jejich nohy zkrátíme. Větší houby rozpůlíme, menší necháme celé.

Kuře koupíme již naporcované, nebo si ho naporcujeme sami. Získané části omyjeme, osušíme a dobře osolíme a opepříme.

V hrnci rozehřejeme máslo. V něm zvolna osmažíme slaninu dokřupava a potom ji vyjmeme. Jednotlivé části kuřete vložíme do horkého tuku a opečeme je. Opečené je vyložíme z hrnce.

Nyní do hrnce vložíme houby a zprudka je osmažíme. Přidáme cibuli a česnek a vše ještě osmažíme, osolíme a opepříme. Potom přidáme kuře, slaninu a bylinky, zalijeme vínem a v přikrytém hrnci 30 minut dusíme.

Kuře vyjmeme a ponecháme je v teple. Do šťávy přimícháme smetanu a lehce povaříme. Nakonec vše okořeníme solí a pepřem a přilijeme citronovou šťávou. Porce kuřete vložíme do šťávy a přihřejeme.