Mungo hrášková polévkaO této polévce říká její autor Petr Klíma, šéfkuchař dejvické restuarace Country Life: “Hrášková polévka je u nás doma velmi oblíbená a v této nové verzi ji připravuji, když do ní chci před dětmi zamaskovat luštěniny. Mimo sezónu rád používám mražený hrášek, bývá zpracován ve své nejlepší zralosti a polévka je pak příjemně nasládlá. V kombinaci s čerstvou mátou má naprosto dokonalou chuť, navíc je jednoduchá a hned hotová a nebudete potřebovat kupu drahých surovin.”

Ingredience:
150 g mungo fazolí
2 cibule
6 lžic řepkového oleje
2 stroužky česneku
kousek řasy wakame
1 kostka zeleninového bujonu (například Würzl)
1 lžička mořské soli
malý svazek čerstvé máty
300 g mraženého nebo čerstvého hrášku
čerstvě mletý barevný pepř

Mungo hrášková polévka

Postup:
Fazole mungo si namočíme přes noc, rychleji se pak uvaří a jsou lépe stravitelné.

Cibuli nahrubo nakrájíme a na rozehřátém oleji osmahneme do zlatova. Ke konci přidáme nasekaný česnek, který také orestujeme. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme propláchnuté mungo fazole, řasu wakame a vaříme, dokud fazole nezměknou (trvá to orientačně asi 25 minut). Přidáme bujon, osolíme a vaříme dalších 10 minut.

Hrášek vložíme do cedníku a propláchneme teplou vodou, aby se polévka příliš nezchladila. Vsypeme jej do polévky, přidáme mátu, opepříme a rozmixujeme na jemný krém. Nakonec dochutíme solí.

Recept pochází z právě vydávané Luštěninové kuchařky se spoustou zeleniny
Autor: Petr Klíma
Nakladatelství: Smart Press, www.smartpress.cz.
Pevná vazba, 170 x 240 mm, 224 stran, barevné fotografie
Maloobchodní cena 399,- Kč
K dostání: Na www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců v celé ČR, zasíláme i na Slovensko, přímo na Slovensku lze koupit například na www.martinus.sk a www.knihcentrum.sk.