Mnoho a mnoho let nám bylo říkáno, že pro to, aby žili zdravý život, bychom měli jíst zdravě. A to jídla, která obsahují dostatek sacharidů, přiměřeně bílkovin a málo tuků.

Jídlo s vysokým podílem tuku bylo vždy synonynem pro nabírání váhy. Dokonce se v některých případech tvrdilo, že nejlepší by bylo jíst jídlo kompletně bez obsahu tuku.

Současné výzkumy ale ukazují něco naprosto jiného. Strava, která je založená na nízkém příjmu sacharidů a naopak vyšším příjmu tuků může vést k úbytku váhy a přesto dodat mnohem více energie v průběhu dne, než klasická strava. Tento druh stravování se nazývá keto dieta nebo ketogenní dieta. Případně se můžete potkat i termíny nízkosacharidová či low-carb strava.

Před tím, než se ponoříme do toho tajů keto diety, tak jedna malá odbočka související se slovem “dieta”. V našich končinách se slovo “dieta” spojeno s odpíráním si, omezením ve stravě a obecně s pocitem, že člověk, který “drží dietu” trpí a za ukrutných podmínek nějakým způsobem hladoví. Blbost! Anglické slovo “diet” totiž znamená “strava”.

 

Co je to ketogenní dieta?

Ketogenní dieta je strava, která je v podstatě opakem tradičních diet. Místo, aby se člověk vyhýbal potravě s vyšším obsahem tuku, tak jí jídla s nízkým obsahem cukrů/sacharidů a k tomu i jídla s vysokým obsahem nenasycených tuků + mírného množství jídel s nasycenými tuky.

Kromě vysokých množství tuku vyžaduje i keto dieta, abyste člověk odstranil většinu sacharidů ve své stravě a nahradil je vyšším podílem bílkovin.

Keto dieta obsahuje přibližně 60% kalorií z tuku, 25% z bílkovin a 15% z sacharidů (někdy ještě méně).

 

Proč vyzkoušet ketogenní dietu?

Mnozí z nás už léta zápasí s tím, aby zhubli a mohli efektivně žít zdravý život se současnými potravinami, které jíme. Nízkosacharidová strava může přitom být tou nejlepší změnou, kterou můžete začít ztrácet váhu a cítit se skvěle.

Ketogenní strava vyvolává stav oxidace tuků.

Tento stav se nazývá ketóza a vzniká, když tělo má vyšší příjem tuku, nízký příjem sacharidů a pomáhá i to, když klesá četnost jídel.

Lidské tělo pak vstoupí do mírného hladovění. V tomto okamžiku může tělo začít používat uložený tuk jako palivo, účinně spalovat kalorie a tuk, který mohlo skladovat po celá léta.

 

Co tedy jíst na keto dietě?

Keto dieta funguje nejlépe, když jste v mírném stavu nalačno, s vysokým množstvím tuku jako primárním zdrojem kalorií.

Co je tedy nejlepší jídlo?

Hlavní myšlenkou na ketogenní dietě je jíst co nejméně sacharidů. Samozřejmě, budete nějaké ty sacharidy ve své stravě vždy mít budete, ale vyhnout se potravinám s vysokým podílem sacharidů vám pomůže vstoupit do stavu ketózy mnohem účinněji.

Zde je základní přehled těch nejlepších typů potravin, která můžete jíst při ketogenní dietě:

  • přírodní tuky. Základní živiny při nízkosacharidové stravování jsou přírodní tuky, včetně olejů, másla a plnotučného mléka.
  • maso a mořské plody. Maso i mořské plody obsahují vysoké množství tuku a jsou skvělým zdrojem bílkovin. Hovězí, kuřecí, treska obecná, losos a další maso jsou také základem ketogenní stravy.
  • vejce a sýr. Obsahují velmi málo sacharidů a proto jsou v ketogenní stravě velmi doporučovány. A nemusíte se bát víc vejce – souvislost mezi vyšší cholesterolem a konzumací vajec nové studie vyvracejí. Tohle strašení definitivně patří do 80. Let minulého století.
  • tmavá, listnatá zelenina. Zelenina jako brokolice, špenát, avokádo, chřest, zelí a paprika jsou skvělou zeleninou, která se může konzumovat denně a skvěle doplňuje předchozí potraviny. Mimochodem, zelenina se tak stane hlavním zdrojem sacharidů při nízkosacharidovém stravovování.


 

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout

Základem je vyhýbat se všem potravinám, které obsahují vysoký podíl sacharidů. To znamená vše počínaje ovocem, pečivem (obilniny obsahují vysoký podíl sacharidů), těstovinami, rýží a samozřejmě i cukrovím, dezerty. Do skupiny nedoporučovaných jídel patří i všechny možné polotovary.

 

Je ketogenní dieta pro vás to pravé?

Je potřeba si říci, že ketogenní strava není vhodná pro každého. Ačkoli mnoho lidí z ní může mít (a má!) prospěch, jiní by mohli bojovat se specifickými dietními požadavky potřebnými k úspěchu.

Je ale dobré si říci, že pokud vás vyloženě netrápí specifické zdravotní problémy jako alergie a podobně, tak za vyzkoušení keto diety nic nedáte. A to zvláště v případě, že bojujete se svojí vahou a stále se vám nedaří těch pár (desítek?) kil srazit dolů. Jde v podstatě jen o úpravu jídelníčku, nic drastického!

Přes všechny specifické dietní požadavky na ketogenní stravu vám přechod na nízkosacharidovou stravu pomůže lépe si uvědomit, co vlastně jíte. Na této stravě nemůžete jíst žádné nezdravé jídlo – žádné bonbóny, zákusky ani pečivo. Veškeré nezdravé jídlo je vyřazeno z vaší stravy a nahrazeno plnohodnotným jídlem.

S keto dietou a ohromujícími výhodami, kterých dosáhnete ve stavu ketózy, se vaše váha určitě sníží rychleji, než můžete říci „Chybí mi chléb.“ A ještě k tomu budete mít spoustu energie pro normální život.