Chřest (Asparagus)Jemné aroma ušlechtilé zeleniny, kombinované s čerstvým rozpuštěným máslem – to je zdravý požitek, kterému se hned tak něco nevyrovná. Kde se vlastně chřest vzal a jaký je nejlepší postup jeho přípravy?

O chřestu

Chřest byl dříve znám jako léčivý prostředek, nyní je to však zelenina a nízkým obsahem kalorií, oceňovaná nejen stoupenci štíhlé linie.

Chřest (Asparagus)

Chřest je nejlepší, když je sklizený přímo z pole. Každý však bohužel nemá možnost si koupit tuto zeleninu přímo od pěstitele. Jenom tehdy však máme jistotu, že je čerstvý. Chceme-li si toto ověřit v obchodě, máme k tomu dvě kritéria: při naříznutí je řež čerstvý a šťavnatý a při vzájemném poklepu dvou výhonků chřestu slyšíme zvonivý náraz.

Čerstvý chřest také nejlépe chutná. Musíme-li ho však přece jenom skladovat, pak je důležité ho neoloupaný zabalit do vlhké utěrky a uložit do chladničky.

 

Postup přípravy chřestu

Omytí je nezbytné u zeleného chřestu, který nebudeme loupat, a budeme-li ze slupek bílého chřestu vařit vývar. Dále ho už nemyjeme.

Bílý chřest loupeme celý, zelený pouze dole. Začínáme asi 1 cm pod hlavou slabou slupkou a ke konci ji trochu zesilujeme. Konce zkrátíme.

Stejně silné výhonky balíme do svazků v porcích (250 g jako příloha, 500 g jako hlavní jídlo) a svazujeme je. Usnadňuje to vyjímání.

Svazky vkládáme do hrnce s velkým množstvím osolené vody a povaříme je s trochou cukru, kouskem másla a citronovými plátky.

Chřest se nevaří příliš do měkka, ale také nemá být tuhý na kousání. Bílý chřest se vaří podle tloušťky 10-15 minut, zelený 7-12 minut.