Žemlovka bez jablek? Ano, to vážně funguje!

Ingredience:
400 ml mléka
máslo na vymazání formy
6 plátků bílého toastového chleba
4 vejce
50 g sýra fontina nebou goudy
50 g gruyeru
30 g plísňového sýra (Nivy)
bílý pepř
špetka muškátového oříšku

Postup:
Troubu zahřejeme na 180°C. Při mírné teplotě ohřejeme ve středně velkém rendlíku mléko. Plochou oválnou ohnivzdornou mísu vymažeme máslem.

Čtyři plátky toastového chleba překrojíme diagonálně, každý na dva trojúhelníčky, zbylé dva nakrájíme na kostičky. Chlebové trojúhelníčky namočíme v mléce a urovnáme přes sebe jako tašky na střeše po okraji mísy. Do zbylého mléka namočíme na kostky nakrájený chléb. Necháme ho chvíli stát, aby do sebe vsákl co nejvíce mléka.

Rozbijeme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky promícháme ve větší míse s namočenými kostičkami chleba, popřípadě se zbytkem mléka, pokud nějaké zbylo. Fontinu a gruyer velmi hrubě nastrouháme, plísňový sýr rozdrobíme; vše přidáme ke směsi chleba a žloutků. Okořeníme ji pepřem a muškátovým oříškem.

V jiné velké míse ušleháme z bílků tuhý sníh a pečlivě jej vmícháme do žloutkové hmoty s chlebem a sýrem. Získanou směsí pak přelijeme připravené plátky chleba. Žemlovku zapékáme, až získá pěkně zlatohnědou barvu (asi 25-30 minut). Hotová je tehdy, když nůž zabodnutý do jejího středu vytáhneme čistý. Podáváme v zapékací formě.