Myčka nádobí je výtečným pomocníkem v moderní domácnosti. Šetří vám čas, energii i vodu a tak není divu, že novou kuchyni si bez myčky jen těžko představíme. Na co bychom se měli zaměřit při výběru myčky?

Druhy myček

Základní rozdělení myček je podle jejich provedení. Existují myčky volně stojící a myčky vestavěné. Názvy mluví za vše a tak není potřeba dlouze vysvětlovat, čím se oba typy liší. Dodejme, že volně stojící myčky mohou mít ještě odejímací horní desku, díky které můžeme myčku zasunout pod kuchyňskou linku.

Rozměry myček

Na trhu se v 99,9% případů vyskytují myčky v těchto třech základních rozměrech (šxhxv):
– 60x60x85cm
– 45x60x85cm
– 55x45x45cm

Nejmenší myčky pojmou zhruba 4 sady nádobí, ty největší pak i 14 sad.

Výhoda větších myček je samozřejmě v kapacitě a také v úspornějším provozu.

Vlastnosti myček

Kromě rozměrů jsou důležitými parametry při výběru myčky i spotřeba energie a vody a hluk. Vybírejte ty, co jsou šetrnější k životnímu prostředí, případná vyšší pořizovací cena myčky se vám vrátí ve formě ušetřených výdajů za vodu a elektřinu.

Užitečnými parametry jsou i sušení a účinnost mytí.

Funkce a programy

Myčky obsahují obvykle několik programů mytí. Kromě základního programu, který většinou pracuje s teplotou 60 °C, mohou myčky pracovat také v intezivnějších programech využitelných u mytí hodně špinavého nádobí a naopak úspornější programy pro mírně znečistěné nádobí nebo sklo.

Dražší modely kuchyňských myček obsahují i tzv. senzorický program, který sám dokáže zjistit míru ušpinění nádobí a podle toho zvolit vhodný mycí program. To sebou přináší energetickou úsporu.

Servis

Nikdo si asi nekupuje žádný spotřebič s tím, že s ním bude především obíhat servisní provozovny. Ale stává se, že výrobek nefunguje tak, jak má a na to se vyplatí myslet již při nákupu výrobku. Ověřte si proto příznivou dostupnost servisu dané značky poblíž vašeho bydliště.