Osvětlení kuchyně je nedílnou součástí její funkčnosti, díky efektivnímu osvětlení se celá kuchyň stane přehledná. Světla není nikdy dost.

V každé kuchyni je několik druhů osvětlení

Celkové osvětlení kuchyně stropním světlem, osvětlení pracovní plochy, barového pultu a jídelního stolu a vnitřní osvětlení spotřebičů. Zatím co ve světlé kuchyni stačí používat světlo až večer, v tmavé kuchyni je potřeba svítit už během dne Záleží také na tom, je-li kuchyň situovaná na východní nebo západní stranu. Je velmi důležité si uvědomit, jestli před kuchyňským oknem rostou vysoké stromy, na oknech jsou žaluzie nebo rolety, na parapetech jsou truhlíky s vyšší zelení a podle toho zvolit intenzitu osvětlení celé kuchyně.

Osvětlení pracovní plochy

Nejdůležitější je osvětlení po celé své délce, abyste dobře viděli na práci. Pro toto osvětlení jsou nejoblíbenější zářivky, bodovky nebo nerezové jehlany na dotykové ovládání, které rovnoměrně osvětlují celou pracovní plochu a neoslňují Vaše oči. Umísťují se pod horní skříňky. Nad varnou desku se zajišťuje dostatek světla digestoř s osvětlením. Nad horními skříňkami nebo do rampy umísťujeme bodovky a ramínková svítidla různých typů, které jsou však pouze doplňkovým efektním osvětlením, nemůžete očekávat, že u nich budete pracovat. Slouží pouze k nasvětlení kuchyně, kdy už není potřeba intenzivní osvětlení pracovní plochy.

Osvětlení barového pultu

Musí být součástí osvětlení celé kuchyně, v případě že bude nad celou kuchyní rampa je dobré s ní pokračovat nad barem a osvětlit i celý barový pult.

Samostatné světlo byste měli umístit nad jídelní stůl.

Ve spolupráci se společností WELLE – ing. Kaláb, s.r.o.