Každá dieta ovlivňuje chod kuchyně. Platí to i pro cukrovku. Cukrovka je chronické onemocnění metabolismu cukrů způsobené poruchou tvorby inzulínu ve slinivce břišní. Postihuje i hospodaření s živinami v těle a proto hlavním lékem je změna stravy.

Druhů cukrovky je několik- typ I., typ II. a těhotenská cukrovka. Podle vážnosti se nasazují léky, ale v první řadě pacient musí změnit svůj jídelníček. Stejně tak musí udělat i člověk, který trpí poruchou tolerance glukózy.

Strava by neměla překročit dávku 30 gramů cukru denně a celkové množství 1800 kcal (= 7524 kJ) v jídle. Toto jídlo musí cukrovkáři rozdělit do 5-6 jídel za den, protože jinak by hrozil pokles cukru v krvi, způsobený delší pauzou mezi jídly. V kuchyni by měla být proto stálá zásoba jídla a to především zeleniny (pro svůj vysoký obsah vlákniny), které na rozdíl od ovoce neobsahuje tolik cukrů. Ovoce se proto musí započítávat mezi množství cukru možné za den konzumovat. Práci vám ulehčí přesná digitální váha.Ve stravě je nutné omezit i tuky, protože mezi sekundární příznak diabetes patří vysoký cholesterol. Proto bych doporučovala smažit na teflonových pánvích a tím využívat jen minimální množství rostlinných tuků. Ty jsou pro diabetiky vhodnější než tuky živočišné.

Jelikož z masa se doporučuje zejména drůbeží a ryby, je také vhodné vařit v tlakovém hrnci.

Nevhodné je konzumovat mléčný tuk ve formě šlehaček, tučných sýrů a mléčných produktů. Konzumace dia-potravin je v pořádku. Obsahují totiž neenergetická sladidla, jako je například sacharin nebo aspartam. Potraviny slazené sacharózou nebo glukózou se nedoporučují.

Vaše kuchyně by měla být stále zásobená čerstvým jídlem, ale na škodu nejsou ani zamražené polotovary, protože, jak už jsem podotkla, časté stravování je pro diabetiky velmi důležité. Také samozřejmě nevylučuji mít v zásobě mimo dia-cukru i cukr klasický, který lékaři doporučují mít stále u sebe. Ten vám může doslova zachránit život při hypoglykemickém kolapsu. Postačí 2 kostky cukru, půl plechovky limonády nebo například 2 polévkové lžíce rozinek, jenž způsobí rychlý nárůst cukru v krvi a diabetikovi se tak velmi uleví.

Lidé s cukrovkou potřebují vyšší dávky vitamínů než zdraví lidé. Velmi důležité jsou vitamíny skupiny B a C a dále pak minerály chrom, zinek aj. Potraviny obsahující právě tyto důležité látky jsou: listová zeleniny, pšeničné klíčky, pivovarské droždí, sója, baklažány… Jako alternativní léčbu můžete zvolit častý přísun česneku, cibule, lněných semínek, fazolových lusků, kyselého zelí a různých bylinek jako je například petrželka, pažitka nebo bazalka. Ty se zvlášť krásně budou vyjímat v pěkném květináči blízko kuchyňské linky. Tak je můžete nadrobno nakrájené přidávat na téměř každé jídlo.

Autorka: Kateřina Kudlíková