Taková „pračlověčice“ to měla jednoduché. V ohništi rozfoukala z uhlíků plamen, přihodila na něj nějakou tu suchou větev a na jinou napíchla mamutí maso. Zavěsila syrovou krmi nad oheň a potom už stačilo masem sem tam pootočit a na oheň občas přiložit. To dnešní hospodyňka má možností mnohem víc. Chce-li si do kuchyně pořídit nový sporák, je třeba, aby se rozhodla, jestli zakoupí elektrický nebo raději plynový a v neposlední řadě se nabízí také možnost osadit místo sporáku sklokeramickou desku. Každé řešení má své výhody a také nevýhody. Ty je zapotřebí v první řadě dobře znát a pak zvážit, jaké řešení je to nejoptimálnější.

Sporák je třeba vybírat s ohledem na to, zda bude volně postavený nebo zabudovaný v kuchyňské lince a také na to, zda budeme k vaření používat plyn nebo elektrickou energii.

Volně stojící sporáky jsou tou levnější a jednodušší variantou. Jejich výhodou je nenáročná instalace a tím také jednoduchá výměna starého sporáku za nový. Nevýhodou volně stojících sporáků je mezera mezi sporákem a linkou, která se velmi špatně čistí a udržuje.

Vestavěné sporáky jsou součástí kuchyňské linky, tudíž jsou vhodné do nově pořizovaných kuchyní nebo tam, kde nechcete, aby vzhled sporáku narušoval vzhled kuchyně. Nevýhodou je jejich vyšší cena v porovnání s volně stojícími sporáky a nutnost přizpůsobit kuchyňskou linku spotřebičům.

Otázku zda sporák elektrický, plynový či kombinovaný je třeba řešit s ohledem na to, zda budete využívat plyn či elektrickou energii.
Plynové sporáky mají finančně méně náročný provoz. Hořáky se dají snadno regulovat, ale naopak plynové trouby a gril mají velmi omezenou možnost regulace ohřevu a teploty. Elektrické sporáky mají dražší provoz než sporáky plynové a nedostatkem jejich plotýnek je tepelná setrvačnost. Plotýnky se dlouho nahřívají a také dlouho chladnou. Elektrická trouba naopak v porovnání s plynovou troubou vyniká přesností regulace, rychlostí a rovnoměrností ohřevu a pečení.

Třetí možností jsou kombinované sporáky a ty kombinují výhody plynových hořáků a elektrické trouby. Tyto sporáky jsou v současné době nejprodávanějším artiklem.

Pro výběr optimálního sporáku je třeba znát i další ukazatele, které mohou naši volbu ovlivnit.

Důležitým parametrem je energetická třída. Energetický štítek poskytuje informaci o tom, jak úsporný sporák je (A znamená nejvíce, G nejméně úsporný), kolik spotřebuje energie a jaké účinnosti dosahují plotýnky. Některé sporáky nejvyšší finanční náročnosti nabízejí programování trouby. Plynové sporáky jsou pak již běžně vybavené pojistkou proti zhasnutí plamene, která uzavře přívod plynu a také elektrickým zapalovačem plamene.

U některých kombinovaných sporáků je v nabídce horkovzdušná trouba, která je mnohem ekonomičtější, protože cirkulující horký vzduch troubu rychleji ohřeje, není třeba ji před pečením předehřívat a tak se ušetří čas i energie.

A na závěr ještě několik vět o fenoménu současnosti sklokeramické varné desce. Její výhodou je snadná údržba a moderní design. Desky jsou vyráběny obvykle s dotykovým ovládáním, regulací teploty a ty dražší též s přizpůsobivou „plotýnkou“ podle velikosti hrnce. Samostatnou skupinu zde tvoří desky indukční, které jsou zaměřeny na maximální úsporu energie. Laicky řečeno, hřejí až tehdy, je-li na ně postaveno nádoby z kovu.

Autorka: Olga Čadilová