Váš portál do světa gastronomie

Pěstujeme bylinky v kuchyni

Bez bylinek se při přípravě pokrmů neobejde žádná dobrá kuchařka. Dnešní supermarkety jí sice nabízejí bylinky jak čerstvé, tak sušené, ani jedno ale není tak úplně ono. Čerstvé bylinky zakoupené v obchodě dlouho čerstvé nevydrží – většinou ještě cestou domů zvadnou a oschnou a ztratí tak svou vůni i větší část aromatické chuti. Bylinky sušené nejsou sice na uchovávání tak náročné a jsou po ruce vždy, když je jich třeba, mějme však na paměti, že jejich chuť je po usušení mnohem silnější – je třeba použít množství zhruba polovičního než u bylinek čerstvých. Mnohé ale může překvapit, že pěstování bylinek v kuchyni na okenní římse není nikterak větším problémem, než jejich pěstování venku. Navíc některé se snesou i v jednom květináči, nejsou tedy nijak náročné ani na prostor.

Jaké druhy bylinek můžeme doma běžně pěstovat? Úplně bezproblémové by mělo být pěstování petrželky, pažitky, mateřídoušky, oregána neboli dobromyslu a šalvěje. Tyto bylinky se také vzájemně snášejí v jednom květináči. Dalšími bylinkami, které lze v kuchyni pěstovat je pak tymián, bazalka, rozmarýn, šalvěj, máta, estragon či kopr. Nesmíme se ale lekat, když nám bylinky zacházejí, rozhodně to neznamená, že se o ně staráme špatně – většina z nich je totiž jednoletých, a tak je třeba domácí bylinnou zahrádku hlídat a některé druhy bylinek ( koriandr, kopr nebo bazalku) znovu zasít. I trvalky je nutné obnovovat, pokud je nenecháváme přezimovat ( pokud bylinka postrádá odpočinek, ztrácí své aroma a chuť) – z těchto důvodů se obecně doporučuje všechny byliny po dvou letech vysázet znovu.

Nejlepší doba sklizně bylinek je před jejich kvetením – nechceme-li aby rostlina kvetla, mělo by se na ní denně svítit aspoň 14 hodin – dostatek světla je pak důležitý i pro chuť bylinek. Můžeme-li si vybrat, bylo by vhodnější využít k pěstování okna situovaného na jih. Bylinky, stejně jako ostatní rostliny, mají raději konstantní teplotu během dne. Nejvíce bylinek pochází ze Středomoří, z čehož vychází i jejich teplotní optimum, které se pohybuje mezi 22 – 25 stupni. Bylinky jako pažitka porostou dobře i v teplotách o pár stupňů nižších, přes noc by ale neměla teplota v místnosti poklesnout o víc než 4 stupně a samozřejmě je třeba se vyvarovat průvanu. Během topné sezóny je vzduch v místnosti suchý, je vhodné proto bylinky rosit. Co se ale týče zalévání, je zajímavé, že jednotlivé druhy bylinek potřebují úplně jiné množství vody ke svému růstu – bazalka, petržel, máta a pažitka potřebují vlhkosti více. Co se týče hnojení, jsou bylinky kupodivu mnohem méně náročné než běžné pokojové rostliny – během klíčení je zaléváme pouze čistou vodou a každý rok přesadíme do nového substrátu ( pokud přesazování snášejí, petrželi a libečku bychom tím jen uškodili). Navíc hnojení není vhodné ani z důvodu konzumace – bylinky by se neměly hnojit 14 dní před konzumací, proto je lepší umělé hnojení vůbec nezavádět.

A k čemu nám mohou bylinky posloužit? Nejčastěji se používají jako ochucovadlo třeba do polévek a omáček. Svou chuť a barvu si v nich zachovají, pokud je přidáme až těsně před podáváním. Nemusíme ale vždy ochucovat jen hotová jídla, můžeme si i sami připravit ochucené máslo, olej nebo ocet, příprava je úplně snadná a zvládne ji každý. Pokud si ještě stále nevíte rady s pěstováním bylinek, mohu doporučit knížku Ingrid Ahnertové Nejlepší bylinky v kuchyni nebo knihu Bylinky v kuchyni (snadno a rychle).

Dobrou, kořeněnou, chuť!

Autorka: Zuzana Veselá

1 komentář

  1. Jan z Bylinkopedie

    Skvělý článek! Jsem rád za to poukázání na jednoleté bylinky, jelikož mnoho lidí panikaří pro nic za nic :)) Pokud si můžu dovolit, tak sdílím také náš článek o 23 bylinkách, které jsou v kuchyni nezbytné! :) http://bylinkopedie.cz/bylinky-do-kuchyne/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑