Barvy v kuchyniZařizujete novou kuchyň a váháte, jaké zvolit vybarvení? Bojíte se, že sami barvy překombinujete nebo že volbou výraznějších tónů jednoduše přestřelíte? Připravili jsme si pro vás několik typů na to, jak se při volbě barevných tónů kuchyně rozhodovat.

Při výběru barev do kuchyně je třeba dbát na několik aspektů.

Není nutné se tolik ohlížet na to, zda se jedná o novostavbu nebo byt ve starší zástavbě – rozhodující je spíše celkové ladění a dispozice bytu – s tím je spojena například otázka, zda je kuchyně spojená s jídelnou, kterou bude třeba také zařídit, popř. s jinými pokoji jako je obývací pokoj nebo předsíň. Ohled bychom při tom měli brát zejména na to, jak je přirozeně místnost, ve které plánujeme zřídit kuchyň, prosvětlená. To lze vcelku jednoduše předem odhadnout z polohy oken na východ, západ atd. Další otázkou je tvarové uspořádání kuchyně – zda se jedná o čtvercovou, obdélníkovou místnost nebo například součást přízemní oblé haly. V takovém duchu by pak bylo vhodné zvolit i ráz vybavení kuchyně – vybrat si jeden tvar, vzor – například obdélníky –a ten nechat prolínat se celým prostorem.

Zvolíme-ji světlejší barvy, celá místnost se opticky rozsvítí. Tmavé, nebo dokonce černé kuchyňské linky a vybavení se příliš nedoporučují, neboť působí negativně a chuť k jídlu či vaření tak příliš nedodávají. Odborníci razí totiž zásadu, že vaření by se mělo odehrávat s chutí a láskou, kterou podpoří právě přítomnost pozitivních barevných odstínů. Vhodnost kombinování teplých a studených odstínů je předmětem mnoha dohadů, obecně lze ale říci, že ladění kuchyně do „tepla“ či „studena“ s drobnějšími doplňky opačnými nemůže uškodit, je-li vhodně zvoleno.

V poslední době se opět vrací do „kuchyňské módy“ barva červená, která se ale také příliš nedoporučuje. Pokud přesto na extravagantní rudé či vínové trváte, doporučujeme vyhledat radu odborníka, neboť k takto výrazné lince je už opravdu nutné volit doplňky velmi obezřetně. V případě, že už máte vybrány určité kusy nábytku nebo v bytě nějaké zůstávají, je potřeba přizpůsobit se jim. Například ke starožitným stolům z hnědého dřeva se doporučuje zbytek sladit spíše do světlejších odstínů.

Obecně platí zásada, že ostré barvy (včetně černé) se hodí spíše do větších prostranství a odstíny jemnější zajišťují útulnost menších prostorů. Otázkou také je, jak velké zvolit barevné skoky – zda všechno sladit do odstínů jedné barvy nebo vsadit na větší kontrasty. Vhodně zvolit kontrastní barvy je o něco složitější. Největší kontrast samozřejmě tradičně tvoří kombinace bílé a černé, která utváří velice noblesní a extravagantní dojem, ale otázkou zůstává, nakolik je právě v kuchyni takový efekt žádoucí.

Co se týče četnosti použitých barev, je velmi důležité prostor barevně nepřehltit – doporučuje se kombinovat mezi sebou dvě, nanejvýš tři barvy (hezké je zvolit například ty, které přechází – bílá, béžová a hnědá). Při tom stačí, třeba v jednobarevné dlažbě, zvolit tu a tam kachličku jiné barvy – už to udělá své. Svá pozitiva má i kuchyň jednobarevná, výsledný efekt vůbec nemusí být nudný, zvláště použijeme-li více odstínů této jedné zvolené barvy. Například světle zelená se sytou zelenou nebo světle modrá s tmavší modrou jsou v současné době velmi oblíbené barevné kombinace. Dobrý dojem dělá také kombinování barev neutrálních (odstíny šedé, bílé) s jednou výraznější barvou (modrá, fialová, zelená). Zcela individuální záležitostí jsou takové kombinace dvou barev, které vás uklidňují – pro někoho je to modrá s oranžovou, pro jiného je tato kombinace naprosto nemyslitelná. Důležité ale je uvědomit si, že kuchyně nám nezůstane jen na jeden rok a je proto lepší volit střízlivěji tak, aby se nám výsledný efekt příliš rychle neokoukal.

Orientace podle světových stran je skutečně velmi důležitá. Je třeba sledovat, z jaké strany je osvětlen prostor většinu dne – intenzivní polední či odpolední slunce se hezky vyjímá na teplých barvách (žlutá, oranžová), západní slunce zase projasní modrou. Pro kuchyně orientované na sever jsou vhodnější teplejší barvy. Rozhodující se samozřejmě i osvětlení umělé – dnes již některé zářivky vydávají barvu vyloženě bílou, na rozdíl od původních žárovek vyzařujících spíše v nažloutlých odstínech. Podívejte se vždy, jak vypadá vámi vybraný nábytek pod umělým osvětlením.

Myslete na to, že ve vaší kuchyni budete vařit a jíst jen a jen vy. Přemýšlejte o tom, zda barevné kombinace, které vás zaujaly v katalogu, chcete mít před očima celý den. Volíte-li výraznější barvy, zkuste si nejdřív v obchodě či u přátel alespoň hodinu v takovém prostředí pobýt – třeba zjistíte, že vás z rudé číhající ze všech stran, vás po chvíli začne bolet hlava. Ne vše co je módní, je praktické a trvale uživatelné. Naopak důležitý je dlouhodobý uklidňující efekt barev, který vyvolává v každém z nás jiná barevná (ale povětšinou střídmější) kombinace.

Autorka: Zuzana Veselá