Drtič kuchyňského odpaduDrtiče jsou čím dál více oblíbeným pomocníkem v našich kuchyních. V USA patří ke standardnímu vybavení kuchyně, v Evropě se teprve zabydluje. Drtiče pojímají třídění jiným způsobem. To probíhá tak, že se třídí to co může a co nesmí projít drtičem – toť vše, Rozdrcené zbytky o velikosti zrnka rýže společně s vodou odcházejí do odpadního potrubí. Montáž drtiče není nikterak složitá, drtič se zabuduje do běžného dřezu, který máme doma v kuchyni akorát se při montáži upraví jeho otvor (prolis otvoru u dřezu o velikosti 92 mm).

Drtič v provozu
V první řadě je spuštěna voda do dřezu, pak se zapne drtič odpadků, odpadky se nahrnou do otvoru drtiče a pak už se jen drtí. Že jsou rozdrceny všechny odpadky poznáte tak, že uslyšíte pouze chod motoru. Nakonec se voda zastaví a drtič se vypne

Co všechno se může drtit?
K drcení se může použít prakticky všechno: ořechy, zelenina, ovoce (včetně pecek), zbytky jídla, rýže, luštěnina, těstoviny, papírové ubrousky, filtry na kávu a čaj a dokonce i nedopalky od cigaret. Při drcení se musí používat zásadně studená voda – aby se zbytečně nerozpouštěly tuky a ty se pak neusazovaly na stěnách drtiče nebo odpadních trubkách.

Ikdyž jsem říkala, že drtit se může prakticky cokoliv, přece jen existují i vyjímky: nať z pórku a celeru, kukuřičné klasy – zbytky obsahující vlákna, která se namotávají do drtiče. Dále je dobré vyhýbat se při drcení skořápkám škeblí a ústřic, sklu, kovům, textilním látkám, chemikáliím či horkému oleji, igelitovým sáčkům a dalším plastovým výrobkům.

A co údržba?
Kuchyňské drtiče jsou samočisticí takže žádná údržba není nutná. Uvnitř drtiče nejsou žádné ostré čepele ani nože takže si nemusíme dělat starosti s broušením. Záruka na drtiče je většinou od 3 do 5 let ale kvalitní drtič nám může spolehlivě fungovat i 25 let.

Něco o spotřebě
Při běžném provozu se spotřeba vody zvýší o 5l/den. U elektrické energie bylo zjištěno, že spotřeba drtiče je stejná jako u 100W žárovky za 1 hodinu.

Cenová relace
Se pohybuje v rozmezí od 5000 – do 25000 Kč. Záleží hlavně na výrobci a době záruky.

Autorka: Petra Vrabcová