ŠpanělskoŠpanělská kuchyně je barevná a rafinovaná, ale i překvapivě prostá. Tvoří ji potraviny, které většina z nás zná a má ráda a které jsou běžně k dostání. Co však skutečně dotváří typickou chuť španělských jídel, jsou nejrůznější kombinace těchto známých ingrediencí. Celkově se velmi liší od naší české kuchyně, mimo jiné používáním olivového oleje jako základního tuku. Na pobřeží převažují ryby a saláty, ve vnitrozemí masité pokrmy a husté polévky. Ale i tato charakteristiky je značně zjednodušená. Nelze totiž hovořit o jedné kuchyni, protože tu vedle sebe existují kuchyně katalánská, baskická, galicijská, kastilská, andaluská a další.

Všude je tradiční používání česneku, nikde nechybí ovoce a zelenina, oblíbená jsou rajčata a brambory. Všude mají svůj „kotlík“, tedy vše vařeno v jednom hrnci, jemuž někde říkají „puchero“, jinde zas „olla podrida“, „caldereta“, „frite“, „caldo“, „marmitako“…Různé jsou však suroviny i koření, která se k jeho ochucení používají.

Španělská národní kuchyně
Každý kraj má své zvláštnosti, ale některá místní jídla se stala národními. Například sušená šunka „jamón strano“, původně z Kastilie, je oblíbená v celém Španělsku. Stejně tak „tortilla“, španělská bramborová omeleta. Oproti klasické francouzské omeletě se ta španělská nepřekládá, a proto se snadněji připravuje. „Palea“, původem z Valencie je velmi oblíbená i na mezinárodní úrovni. Ryba, králičí maso a drůbež spolu se zeleninou a rýží tvoří vydatné jídlo, jehož různých obměn je bezpočet. Andaluská studená zeleninová polévka „gaspacho“ se již dávno nepodává pouze na jihu. Různá jelita, jitrnice a další zabijačkové pochoutky ze severu dobyly jih a katalánský krém podobný pudinku je taktéž oblíbený po celém Španělsku.
Klasická španělská snídaně je bílý chléb s máslem a marmeládou nebo croissanty a černá káva s mlékem. Ještě před snídaní se podává ovocná šťáva. Pokud jdete ve dvanáct hodin na „almuerzo“, podle slovníku na oběd, vězte, že jde o svačinu – sendvič, tortillu či salát. Oběd je „comida“ a podává se asi od 14 hodin. Oběd začíná předkrmem, který by mnozí mohli považovat za hlavní jídlo („tapas“ – fritované sardinky, ančovičky, sýr, šunka…), ale podává se v malých porcích. Po polévce a hlavním chodu, jejž tvoří maso či ryba se podává zákusek, u všech jídel musí být na stole voda. Večeře pak bývá menší obdobou oběda a zpravidla nezačíná před 21. hodinou.
Španělské vinice produkují řadu celoevropsky uznávaných značek vína. Například světoznámá sherry je vlastně synonymem pro španělské víno „jeréz“. Svůj původ zde má také „sangria“ – míchaný nápoj z vína, džusu a ovoce. Zajímavou kombinaci představuje „tinto di verano“ – mix červeného vína a citronové limonády.

Krajové kuchyně
Restaurace s krajovými kuchyněmi jsou ve všech větších městech Španělska. Zejména se jedná o kuchyni valencijskou, asturijskou, galicijskou, baskickou a andaluskou.
Pro kuchyni Galicie je charakteristická vysoká kvalita čerstvých ryb a mořských plodů. Velmi oblíbené jsou chobotnice po galicijsku a galicijský bujón – „buillon“ – masový vývar s fazolemi, zeleninou a pirohy. Z místních vín je nejznámější Ribeiro, a to bílé i červené.
Asturiská a kantabrijská kuchyně jsou podobné galicijské. Ryze asturijskou specialitou je velmi výživná „fabada“ – jídlo připravované z fazolí, masa, cibule, vuřtů a jelita. Národní nápoj je „sidra“ – kvašený jablečný mošt. V kuchyních celého pobřeží Kantabrijského moře jsou populární sardinky, ančovičky a sépie. Slavné jsou sýry, zejména „cabral“ známý svou intenzivní vůní.
Baskicko je proslulé omáčkami. K tradičním rybám „merluza“ a „bacalao“ – druhy tresek se nabízí omáčky zelené, tzv. „pil-pil“, baskická a další. Typické rybářské jídlo je „marmitako“. Připravuje se z různých druhů ryb a zapíjí se „txacoli“, bílým vínem kyselé chuti. „Idiazábal“ je bílý uzený sýr. Španělé sami považují Basky za nejlepší kuchaře poloostrova.
V Navaře je v oblibě zvěřina (křepelky a koroptve) a říční ryby zejména pstruh se šunkou. Ze zeleniny je oblíbený chřest, fazole, artyčoky, boby, jako nápoje růžová a bílá vína. Proslulý je ovčí sýr „roncal“.
La Rioja je především kraj slavných vín, zejména červených. Specialitou jsou papriky opečené na dřevěném uhlí – „pimientos morrones“ – jako základ pro řadu jídel. V oblibě je zde také drobná zvěřina.
Aragon se proslavil „chilindrónem“ – omáčkou z paprik, rajčat a cibule, podávaným se skopovým a kuřaty.
Pro Katalánsko je typická „escudella“ – zadělávané maso s uzeninami a bramborami, či „butifarra“, což je druh jitrnice. Chleba se často podává jako topinka s olivovým olejem, potřený česnekem a rajčetem. Nejznámější omáčka je „all i oli“ – majonéza s česnekem a proslulý zákusek je „crema catalana“ – katalánský krém. „Cava“, šumivé víno, je pro Katalánce nápojem zcela všedním.
Pro Levantu, kde se pěstuje rýže, je charakteristická zejména „pallea“. Často můžeme sledovat kuchaře paelly přímo na návsích levantských vesnic.
V Andalusii je kromě zmíněné polévky „gaspacho“ oblíbeným jídlem pečená ryba a šunka z Jabuga.
Kastilie a Extremadura vynikají jehněčím či kozlím masem, selaty ve vlastní šťávě z klasických pecí, uzeninami a sýry.
Baleárské ostrovy jsou známé polévkami. Rybí polévka je hustá směs korýšů a ryb s bílým masem vařená ve vývaru a kořeněná česnekem a šafránem. Další běžné polévky se vaří ze směsi zeleniny a různých druhů masa a často se dochucují česnekem. „Frit“ je levné a opravdu vydatné venkovské jídlo připravované ze smažených vnitřností proslulého černého mallorského prasete. Podává se s brambory a cibulí. Stejně vydatné jsou „ilom amb col“ – zelné závitky s vepřovým masem. Vegetariáni pak ocení „tumbet“ – dušený pokrm z různých druhů zeleniny (podle ročního období), především však z lilku, zelených paprik, cuket, cibule, zelí a brambor. Dochucuje se především česnekem. „Sobrasada“ je pikantní vepřová uzenina, konzistencí podobná naší paštice a vyrábí se z masa výše zmiňovaného černého prasete.

Ceny potravin ve Španělsku
Banány 1 kg – 1,19 euro
Pomeranče 2 kg – 1,49 euro
Oplatky 800 g – 0,65 euro
Párky 160 g – 0,21 euro
4 ovocné jogurty – 0,65 euro
Polévka v sáčku (4 porce) – 0,22 euro
Tavený sýr 24 Ks (400 g) – 1,29 euro
Voda perlivá, ochucená 2 l – 0,32 euro
Salám – 1,05 euro
Šunka – 0,55 euro
Těstoviny 1 kg – 0,47 euro
Španělské pivo v plechovce – 0,40 euro
Jablka 1 kg – 1,00 euro
Mléko 1 l – 0,47 euro
Zmrzlina 1 kopeček – 2,00 euro
Pizza ? ve stánku – 2,00 euro