AnglieAnglická kuchyně… Názory na ní se tolik rozchází a mnohokrát si i protiřečí, že se neodvažuji jí jakkoli charakterizovat. Posuďte sami…

Od snídaně po večeři
V Anglii se tradičně připravuje vydatná snídaně. Bývá to opečená slanina nebo šunka se sázeným vejcem, někdy párky, někdy také pečená nebo dušená ryba, ovesná kaše – slaná i sladká, například s medem (ve Skotsku se solí). Vločky na přípravu kaše jsou v několika druzích i jakosti, oblíbené jsou instantní, které se pouze zalijí mlékem. Často se před snídaní pije sklenička ovocného džusu. Čaj se podává skutečně silný, tmavý, ale s dobrým mlékem nebo smetanou. Toasty se podávají teplé s máslem, marmeládou (marmeládou se však v Británii myslí pouze pomerančová, vše ostatní se nazývá džemem), nebo medem.
Oběd se skládá z polévky, předkrmu, hlavního jídla a zákusku, který bývá někdy nahrazen sýrem. Avšak většina lidí, kteří jsou právě v zaměstnání, si vystačí pouze s rychlým občerstvením, jakým je např. „fish and chips“ – ryba s hranolky.
Odpolední svačina se skládá z nezbytného černého čaje a obloženého chleba či jiného druhu pečiva Časté jsou horké vdolečky se šlehačkou nebo marmeládou.
Večeře je připravována o několika chodech včetně polévky, často jsou na jídelníčku ryby. Je nejvydatnějším jídlem dne.

Anglické speciality
Anglická kuchyně má velký výběr polévek, mezi nimiž převládají polévky zeleninové. Oblíbené jsou polévky krémové – z rajčat a hub. (V Irsku jsou charakteristické polévky masové, ve Skotsku hrachové, rybí a krabí).
Z masa se nejčastěji připravuje hovězí a skopové, které je výborné jakosti, vepřové maso se připravuje méně. Oblíbené jsou různé páje – maso nebo ovoce zapečené v těstě. Anglickou specialitou jsou skopové ledvinky zapečené v těstě – „kidney pie“, pečené skopové maso na roštu a rostbíf.. Klasický pokrm je skopové dušené se zelenými fazolkami. Neobvyklá je příprava sekané pečeně – bývá zapečená s brambory. Typické jsou i nejrůznější kombinace, např. telecí s rybízem, ve velké míře také se sušeným ovocem (jablka, švestky). Častou součástí jídelníčku je drůbež, taktéž v kombinaci se sušeným ovocem. Národním jídlem je pečená kachna s medovou omáčkou. Světově známý je „ Yorkshire puding“ – pečené vaječné těsto.
Chuť pečení zpestřují Angličané různými omáčkami. Známý je rajčatový kečup, worcester, tabasco. Výtečná „Cumberland sauce“ se rozšířila do celého světa.
V jídelníčku je vždy velké množství ryb, a to mořských i sladkovodních, předkrmy z krabů jsou oblíbenou a slavnostní změnou. Ryby se nejčastěji vaří či grilují, podávají se s rajčatovou, žampionovou, nebo bílou omáčkou. Připravují se také ryby smažené, pečené, dušené s různými přísadami, i jako náplň do slaných koláčů.
Zelenina se připravuje v mnoha druzích, oblíbená je kapusta, hrášek, květák, chřest, karotka. Upravuje se na různé způsoby, často se jen krátce podusí v osolené vodě a podává bez dalšího ochucení a přísad. Mimořádně jsou oblíbené luštěniny, zvláště fazole, které se často připravují zapékané. K přípravě pokrmů se téměř nepoužívá česnek.
Moučníky se připravují převážně z „těžkých těst“, která se vaří ve vodní lázni, nebo v páře. Do hmoty se přidávají rozinky, ořechy, kandované ovoce. Zajímavá je příprava dušené hrušky v červeném víně i dalších náročnějších moučníků pro slavnostní příležitost. Obvyklým dezertem je „English trifle“ – piškoty máčené ve vín ě, zalité v želé a podávané se šlehačkou nebo hutný vaječný krém zvaný „custard“. Pudinky se podávají teplé nebo studené. Známý je především vánoční pudink, připravovaný asi měsíc před svátky. Jeho součástí jsou strouhanka, mléko, vejce, mandle, muškátový oříšek, přidává se sherry nebo tmavé pivo. Pak se vaří ve vodní lázni. Před podáním se polije koňakem, alkohol se pro efekt zapálí.
Sýry jsou chuťově velmi rozmanité a setkáme se s nimi téměř při každém jídle. Anglická kuchyně velmi často užívá vajíčka, slaninu, párky či salámy. Chléb jako příloha je obyčejně bílý, existuje však i tmavá varianta.
Tradiční obliba černého čaje se zdá být podle nejnovějších výzkumů na ústupu. Časté jsou zeleninové šťávy, oblíbené jsou koktejly z různých druhů ovoce s přísadami. Angličané jsou znalci dobrého piva. Výběr je velice široký, většinou je pivo na naše poměry silnější, ale podává se ve třetinkových lahvích nebo v plechovkách. Je nutné se zmínit o kvalitním anglickém ginu a skotské whisky. Vína jsou do Anglie dovážena nejvíce ze Španělska.
Ceny potravin
Ceny v Británii jsou hodně vysoké, a to i v supermarketech. V průměru vychází jídlo u základních položek dvojnásobně dráž, než u nás.

Autorka: Jana Němcová