VykrajovačkyBez drobného vykrajovaného cukroví se neobejdou žádné svátky ani oslavy. Díky vykrajovacím formám, kterých existuje nepřeberné množství, nemusíme být právě profesionální cukráři, abychom dokázali připravit oku lahodící dobroty na náš sváteční stůl.

Základní druhy vykrajovaček

Pokud jde o materiál na výrobu vykrajovaček, existují kovové, nebo plastové. Kovové se vyrábí z nerezavějící oceli, plastové jsou vyrobeny z kvalitního plastu a prodávají se převážně v sadě 6 a více kusů, zatímco u kovových není problém zakoupit je jednotlivě. Cenově jsou zhruba srovnatelné. Při výběru plastových vykrajovaček se zaměřte na jejich velikost a tvar: jelikož se na ně o něco více lepí těsto, malé tvary nebo malé části tvarů (např. uši zajíčka) se vykrajují hůře.

Vykrajovačky dále můžeme rozlišit podle druhu cukroví, které z nich chceme zhotovit:
Vykrajovačky na perníkVykrajovačky na perník bývají kromě klasických drobných tvarů také ve větším provedení, např. jako figurka čerta a Mikuláše, nebo dokonce celý Betlém. Perník při pečení vždy trochu nabude, takže členité části se mohou slít dohromady. To se ale na estetice nijak neprojeví, pokud perníčky dozdobíme cukrovou polevou.
Na hladké cukroví se hodí drobnější tvary. Zde můžeme popustit uzdu fantazie naplno a kombinovat různá těsta, náplně na slepování a polevy…Několik málo vykrajovaček postačí na spoustu rozličných druhů cukroví. Do této kategorie spadá obrovské množství různých tvarů, o nichž bude řeč dále.
O zoubkovaném cukroví platí v podstatě to, co v předešlém případě. Zoubkované vykrajovačky se vyrábí pro základní geometrické tvary a nejlépe vyniknou na drobných slepovaných dortících a lineckých kolečkách.
Na cukroví se středem můžeme použít speciální vykrajovačku, kde střed je přímo její součástí – nemusíme tedy do každého tvaru znovu vykrajovat malé kolečko a trefovat se přitom na střed. Takováto vykrajovačka nám tedy určitě ušetří spoustu času.
Vytlačovací vykrajovačky jsou vybaveny pružinovým vytlačovacím mechanismem pro snadné vytlačení vykrojeného těsta na plech. Existuje např. vykrajováno na preclíky.
Vykrajovačky na marcipán nám umožní ve zdobení dosáhnout přímo profesionálních výsledků. Buďto si můžeme pořídit zvlášť vykrajováno s vytlačovačem na lístky, květy, apod., nebo tzv. sadu na patchwork – s tou lze zhotovit celý obraz např. na dort, vyrábí se na různá témata, dost často dětská.

Cena vykrajovaček závisí na velikosti a oblíbenosti. Malá základní vykrajovačka stojí okolo deseti korun, koupíte-li celou sadu, vyjde to levněji. Vykrajovačky se středem, zvířátka či postavičky pořídíte zhruba o pět korun dráž. Veliké vykrajovačky (čert, Mikuláš, apod.) se pohybují od 25 Kč nahoru. Vytlačovací vykrajovačky stojí zhruba kolem šedesáti korun a nejhlouběji budete muset sáhnout do kapsy na vykrajovačky na marcipán, ty mohou stát i několik set, ale výsledné zdobení bude mít opravdu profesionální úroveň.

Tvary vykrajovaček

Se středem i bez něj pořídíme základní čtyři tvary: kolečko, hvězdičku kytičku a srdíčko. Kolečko a srdíčko navíc může být hladké nebo vroubkované, o kytičce platí totéž („vroubkovaná“ kytička je něco mezi kytičkou a hvězdičkou a označuje se také jako růže). Kolečko může mít navíc vprostředku hvězdičku, atd., těchto kombinací je celá řada.
Tip: Linecké cukroví s vykrojeným středem a slepené červenou marmeládou je klasikou, která nezklame.

Od nejmenšího k největšímu – aneb stejný tvar, různé velikosti. Bývá po pěti až šesti kusech. Jedná se opět o kolečko, hvězdičku, kytičku, nebo srdíčko. Dále ještě můžeme mít elipsy, kosočtverce, slzy, oválky, trojlístky a také Velikonoční vajíčka více velikostí.
Tip: Z perníkových hvězdiček různých velikostí poskládáme nádherný vánoční stromeček.

VykrajovačkyKdyž má přijít Mikuláš…můžeme připravit perníkové figurky Mikuláše, čerta i anděla. K dostání je i celá sada, různé velikosti figurek. Pokud chceme upéct něco menšího pro větší počet dětí, poslouží nám třeba mikulášská holinka.
Tip: perníkové figurky dotvoříme za pomoci cukrové polevy.

Vánoce a Silvestr…aneb období, kdy vykrajovačky využijeme nejvíce. Vánoční atmosféru nám navodí tvary jako stromek, zvoneček, zvoneček s mašlí, kometa, ryba, prasátko, kaplička, či vánoční svíčka. Na Silvestrovskou hostinu se zase hodí podkovička, podkovička s mašlí či čtyřlístek. Děti v zimě potěší figurka sněhuláka. A samozřejmě přijdou na řadu vykrajovačky z ostatních kategorií.
Tip: Velice hezky vypadá podkovička politá tmavou čokoládou a ozdobená barevným máčkem.

Velikonoce nezůstávají co do tvarů vykrajovaček pozadu. Vajíček je celá řada různých velikostí. Dále zde máme na výběr spoustu velikonočních zvířátek: slepička, kohoutek, kuřátko, kuřátko ve skořápce, zajíček, beránek i ovečka.
Tip: Tak jako na Mikuláše máme velkou formu na čerta a anděla, na Velikonoce můžeme upéct velikého velikonočního zajíčka.

Zvířátka jistě potěší hlavně děti. Kromě vánoční rybičky, prasátka a všech velikonočních zvířátek jim můžeme upéci také motýlka, kočičku, klokana, krokodýla, hrocha, husu, pejska, sovu, medvídka, nebo dokonce medvídka se srdíčkem, slona, veverku, oslíka, jelena, jezevčíka, ježka, kolouška, koníka, delfína, šnečka, holubičku, labuť, lachtana, osla, papouška, netopýra, tučňáka, velblouda, velrybu, žirafu, žraloka, veverku či želvu. Asi jsem nevyjmenovala úplně všechny, výběr je opravdu veliký.
Tip: Pokud patříte ke sběratelům originálních vykrajovaček, jistě vás bude zajímat, že chovatelé fretek vydali sérii čtyř vykrajovaček právě s motivem fretky.

Dalšími dětskými motivy můžeme potěšit zejména malé chlapečky. Můžeme si pořídit vykrajovačky ve tvaru mašinky a vagonku, osobního i nákladního auta, traktoru i motorky. Nesmíme zapomenout ani na klasického houpacího koně. Holčičkám se jistě bude líbit miminko v zavinovačce.
Tip: vykrajovačka s dětským motivem nám výborně poslouží také při zdobení dětských dortů.

Z dalších motivů můžeme vybrat hříbeček, vějíř, rohlíček, lístek, jablko, hrušku, měsíc, půlměsíc, tulipán, nebo třeba housle a houslový klíč.
Tip: Co nevidět nastane čas pečení zázvorek. Vykrajovačka jménem „zázvorka“ vypadá jako malá mašlička.

Sady na vykrajování a jiné speciality

Vykrajovačky na perníkZ perníkového těsta můžeme pomocí celé sady zhotovit betlém o patnácti figurkách, vánoční stromeček, perníkovou chaloupku, nebo dokonce koňský potah.
Karty – se skládají z jedné vykrajovačky tvarem i velikostí shodnou s hrací kartou a čtyřmi malinkými vykrajovačkami znázorňujícími čtyři barvy v kartách. Výborné jsou skořicové, zdobené mandlemi.
Keksy – sada asi deseti až patnácti hodně malých vykrajovaček v základních tvarech.
Číslice a písmena – dvě sady, z nichž můžeme po upečení skládat jména, data, apod.
Razítko je vykrajovačka obdélníkového tvaru (7×4,5 cm) se sadou droboučkých písmenek. Můžete si tak na sušenku napsat vlastní text a vyrobit např. jedlé vizitky.
Pantoflíček – sada pro zhotovení tohoto klasického svatebního cukroví.
Vykrajovací deska – vykrojí všechny motivy na podložce jedním tahem. Motivů je na ní 25 a jsou klasicky vánoční.

Několik tipů pro vykrajované cukroví

– Před vlastním vykrajováním je nutné těsto dobře vyválet. Válení by mělo být rychlé, válečkem se nesmí příliš tlačit, aby se těsto nezačalo lepit. Tuková těsta je třeba před válením dobře zchladit.
– Během válení pomoučníme vál, ale jen málo, aby se do těsta nezapracovala přebytečná mouka.
– Těsto válíme od středu k okrajům, vždy rovnoměrně, aby bylo stejně silné.
– Při vykrajování se snažíme, aby bylo co nejméně odkrojků, protože každým dalším přepracováním se snižuje kvalita těsta.
– Formičky jsou nejlepší takové, které nemají malé zářezy, protože mezi zářezy se těsto při vykrajování zachytává. Abychom tomu zabránili, máčíme formičky do mouky.
– Dbáme na to, aby na jeden pekáč přišly tvary podobné velikosti, protože malé tvary se pečou rychleji než tvary velké.