MasoŽivočišné zdroje potravy nepatří právě na přední místa zdraví prospěšných živin. Díky vysokému obsahu tuků či cholesterolu se ocitají na seznamu „zakázaných“ potravin u mnoha diet. Přesto se i v této skupině najde spoustu hodnotných a zdraví prospěšných produktů. Pouze jim je věnován následující článek.

Maso
Hovězí maso není jen špičkovým zdrojem bílkovin, obsahuje i spoustu zinku, což je ideální pro krvetvorbu a imunitní systém. Zinek navíc jako antioxidant společně s vitamínem E chrání tělo před volnými radikály. Účinek železa a zinku optimálně doplňují vitaminy řady B, které stimulují látkovou výměnu a krvetvorbu a zajišťují dokonalou funkci nervů.

Jehněčí maso je nesmírně hodnotnou potravinou. Je bohaté na vitamín A a řadu vitaminů ze skupiny B – vysoký obsah vitaminu B12 napomáhá k tvorbě červených krvinek. Kombinace zinku, železa a vitaminu A zvyšuje odolnost proti infekcím. Bílkoviny, které jsou taktéž hojně zastoupeny, jsou důležitým zdrojem energie a jsou nezbytné pro tvorbu svalových buněk, enzymů, hormonů, imunoglobulinu a neurotransmiterů (látek sloužících k přenosu informací v mozku).
Kuřecí masoKuře nám poskytne dostatek bílkovin a málo tuku – kdo chce hubnout, ten se nejspíš bez libového kuřecího masa neobejde. Je lehce stravitelné a neleží dlouho v žaludku. Prospívá zvlášť ženám, protože díky obsahu železa a vitamínu B12 brání vzniku chudokrevnosti. Pro všechny ženy užívající antikoncepci je významný i obsah vitaminu B6, protože mají zvýšenou potřebu tohoto vitaminu. Zinek je důležitý pro imunitní systém lidí sužovaných věčným stresem.

Ryby
Candát patří díky relativně nízkému obsahu tuku k nízkokalorickým rybám, je tedy vhodný při redukční dietě. Je zdrojem kvalitních bílkovin, podílí se na krvetvorbě a přispívá k prevenci proti zubnímu kazu.Vitamin E spolu se zinkem zmírňuje zánětlivá onemocnění a zabraňuje vzniku arteriosklerózy.
Maso z lososaLosos je lehce stravitelný a dokáže vyrovnat nedostatek různých látek v těle. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin udržuje v rovnováze hladinu cholesterolu a tuků v krvi, čímž snižuje riziko zvápenatění cév, a tak se konzumací lososího masa dá cíleně předcházet vysokému krevnímu tlaku, mrtvici a srdečnímu infarktu.
Makrela dodává tělu důležité bílkoviny, z nichž naše tělo vytváří vlastní stavební materiál. Tuk makrel se skládá z velké části z omega-3 mastných kyselin, konkrétně EPA a DHA, které lidské tělo potřebuje k vytvoření látek podobných hormonům – ty pak regulují buněčný růst a regeneraci buněk. Tyto látky mají kladný vliv i na srdečně cévní systém.
Mořští korýši, jako kraby, krevety, humři a raci, dodávají tělu kvalitní živočišnou bílkovinu. Navíc obsahují málo tuku, který z větší části tvoří zdravé omega-3 mastné kyseliny prospívající srdečně cévnímu systému. Konzumací mořských živočichů lze předcházet i chudokrevnosti – železo, měď a velké množství vitaminu B 12 napomáhají tvorbě červených krvinek. Velké množství jódu prospívá především srdci a štítné žláze.
Platýs obecný se doporučuje hlavně starším lidem: vitamin D podporuje společně s vápníkem stavbu kostí a zabraňuje osteoporóze. Draslík, železo, vitamíny B6 a B12 mohou pomáhat při kolísáních nálady a únavě. Jód působí podobně: je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, které ovlivňují aktivitu tělesných buněk. Navíc váže volné radikály a omega-3 mastné kyseliny obsažené v jódu udrží v dobré kondici šedé mozkové buňky.
Pstruh nás zásobuje kvalitními bílkovinami, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Vitamin D posiluje kosti a spolu se zinkem a vitaminem E imunitní systém a vitaminy řady B udržují dobrou fyzickou a psychickou kondici. Vitamin B 12 chrání ve spojení se železem a mědí před chudokrevností.
Sleď je velice hodnotný díky velkému množství omega-3 mastných kyselin. Ty jsou optimální pro mnoho tělesných funkcí, chrání srdce a mohou dokonce zlepšit již existující funkční poruchy, např. vysoký krevní tlak nebo zvýšené hodnoty tuku v krvi. Již jedna porce sledě týdně prý dokáže snížit riziko infarktu o 50%.

Mléčné výrobky
Mléko a jogurt obsahují mléčnou bílkovinu (kasein), který se dá bez problémů přeměnit na bílkoviny, které jsou tělu vlastní.Mléčný cukr (laktóza) podporuje střevní flóru a pomáhá tělu využívat vápník. Vápní v mléce a jogurtu především zpevňuje kosti. Vitaminy řady B podporují látkovou výměnu a krvetvorbu. Bakterie kyseliny mléčné aktivně posilují trávicí i imunitní systém a mohou zabránit vzniku rakoviny střev.
Podmáslí a kefír ozdravují střevní flóru, a tím posilují náš imunitní systém. Navíc přispívají k zásobování organismu vápníkem, který se stará o pevnost kostí a snižuje tak riziko osteoporózy. Kvalitní živočišná bílkovina slouží k tvorbě tělesné hmoty, kterou však umožňuje až obsažený vitamin B2.
SýrSýr a tvaroh obsahují bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Především sýrové bílkoviny jsou lehce stravitelné a organismus je dobře snáší. Vápník zpevňuje a stabilizuje kosti a zuby, navíc se podílí i na řízení důležitých funkcí v nervovém systému a ve svalstvu a na krvetvorbě. Oba produkty navíc obsahují vitamin A, důležitý pro růst, imunitní systém a zrak, vitamin E přispívající k větší výkonnosti a vitaminy řady B, které jsou v těle důležité přeseděvším k různým procesům látkové výměny.

Vejce
Vejce mají velkou biologickou hodnotu – tělu dodávají kvalitní bílkovinu, která má optimální složení a lidské tělo ji dokáže využít. Pro vegetariány jsou vejce kvalitním zdrojem vitaminu B12, který je důležitý pro krvetvorbu, látkovou výměnu bílkovin a nervový systém. Vejce však patří k potravinám s vysokým obsahem cholesterolu, proto dietologové doporučují nejíst více než tři vejce týdně, a to včetně „skrytých“ vajec v těstovinách, koláčích a dezertech. Pokud se současně s vejci dodává v potravě vláknina, tělo dokáže hladinu cholesterolu dobře regulovat, protože vláknina cholesterol dokáže vázat.