Kráječ potravinDalší z řady užitečných domácích spotřebičů je zajisté kráječ potravin. Tuhle šikovnou věcičku využijeme každopádně při nečekané návštěvě, kdy na nás z lednice kouká jen šiška salámu a tvrdý sýr vcelku. S kráječem připravíme během chvilky studené občerstvení pro každou návštěvu. Myslím, že jej uvítá každá větší rodina, kde se potraviny nakupují do zásoby a v celku, aby se prodloužila jejich životnost.

Mnozí z nás jistě pamatují, že v dobách nedávno minulých se v domácnostech obvykle objevoval ruční kráječ, značky ETA, která ostatně v tehdejších dobách byla v rodinách nejčastěji používaná. Naštěstí tyto doby jsou už za námi a dnešní komfortně zásobovaný trh nám dává v těchto spotřebičích velkou možnost výběru.

Kráječ potravin BoschV současné době se objevují převážně elektrické přístroje, které umožňují snadnou a bezpečnou obsluhu. Kráječe bývají zpravidla vybaveny kvalitním nožem z nerezové oceli s dlouhou životností, který nám umožňuje nastavit tloušťku řezu od  0 do cca 20 mm, záleží na typu přístroje. Samozřejmostí je držák potravin a ochrana prstů před zraněním. Některé mají nakloněnou plochu, aby obsluha byla co nejsnadnější. Je dobré, když má přístroj silikonové přítlačné nožičky pro dobrou stabilitu, aby se nám při krájení nepohyboval po kuchyňské lince. Při výběru bychom měli věnovat pozornost, jak snadno jde kráječ rozebrat a jak jednoduchá je jeho údržba. Kráječe jsou zpravidla poměrně tiché, protože pro tento typ přístroje není nutný velký příkon elektrické energie, což je výhodné i pro ty zákazníky, kteří nechtějí vydávat peníze za dalšího „domácího žrouta“ elektřiny.

Cenová relace těchto přístrojů je poměrně široká, od nejjednodušších v ceně cca od  600 Kč se dostaneme ke střední třídě v rozmezí cca 1100 Kč – 3000 Kč až po velmi kvalitní přístroje v cenách od 3000 Kč a výše včetně vestavných kráječů. Další třídou jsou pak profesionální kráječe, které se pohybují cca od ceny 10000 Kč a výše.