Jak nakupovat před Vánocemi potravinyV předvánočním shonu lidé spěchají, jsou nervózní a obchody praskají ve švech. Lehce se tak může stát, že koupíte nekvalitní potraviny, z nichž byste pak mohli mít během svátků nepříjemné zažívací obtíže, ne-li něco horšího.

Proto je vhodné osvojit si základní pravidla pro nakupování poživatin. Lidé by především měli s uvážením vybírat obchod a vyhýbat se prodejnám, kde jsou na štíru s čistotou. Vždy si uvědomte, že s nebalenými potravinami je nutné manipulovat jen v rukavicích či s podávacím náčiním.

Jak nakupovat před Vánocemi potravinyNikdy nezapomeňte zkontrolovat dobu použitelnosti neboli datum uvedené za slovy “Spotřebujte do…” Nikdy nekupujte jídlo s prošlou lhůtou a už vůbec je pak doma neskladujte a nekonzumujte. Nekupujte ani jídlo v poškozených nebo špinavých obalech. Důležitý je i rychlý převoz potravin z obchodu domů a jejich správné uskladnění. Platí to zejména pro maso, lahůdky, mléčné výrobky, vejce a také pro mražené potraviny.

Pro mražené jídlo obecně platí zvláštní pravidla. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce by teplota mrazící skříně nebo boxu měla být nižší než -18? Celsia. Teploměr by měl být funkční a měl být na viditelném místě. Potraviny by navíc měly být v mrazících boxech uloženy jen do úrovně čáry plnění. Samozřejmostí je převoz mražených výrobků v chladících taškách nezmrazování již jednou rozmražených potravin.

Obezřetnost je na místě i při kupování ovoce a zeleniny. Plody by neměly být nahnilé, zmrzlé a plesnivé a měly by být při prodeji řádně označeny, mimo jiné i třídou jakosti. Pozor na nakupování na tržištích během mrazu! SZPI obecně radí nakupovat ovoce a zeleninu v zimě spíše v kamenných obchodech. Nejcitlivěji reagují na teplotu brambory, které sládnou už při plus dvou stupních Celsia.

V průběhu vánočních svátků a po nich nezapomeňte na pravidelnou kontrolu lednice. Co je prošlé, toho se okamžitě zbavte!