Provence - škola provensálské kuchyněProvence. Pro milovníky Francie, pohody a výtečného jídla zní slovo z předchozí věty jako rajská hudba. Milovník jídla, který k Provence přičichl, tak ví svoje a ty ostatní velmi pravděpodobně přesvědčí výtečná kuchařka z produkce nakladatelství Slovart s jednoduchým názvem “Provence – škola provensálské kuchyně“.

Autory této kuchařky jsou Gui Gedda – guru provensálského jídla a Marie-Pierre Moinerová, která jeho kuchařským zkušenostem a znalostem dala tvar písmen.

Jak jednoduše představit provensálskou kuchyni? Co třeba takto? Je to ta venkovská kuchyně v nejlepším slova smyslu. Poctivá, jednoduchá a praktická. Využívající místní produkty, bohatě provoněná bylinkami a prodkládaná dary blízkého moře.

Kniha “Provence – škola provensálské kuchyně” je koncipována jako sedmidenní kurs provensálské kuchyně. Ano, vedoucím kursu je již zmíněný Gui Gedda. Každý den nám představí jednu z částí, bez které si nelze provensálskou kuchyni představit. Podíváme se s ním nejen na výtečné recepty, ale i na místní trhy, za rybáři, řezníky i pekaři, do Guiovi kuchyně, poznáme, jak vybírat ten nejlepší olivový olej…

Přesně tak má být složena moderní kuchařka o místní kuchyni. Dát čtenář nejen recepty, ale i ochutnávku místní atmosféry, představení běhu života v daném místě a třeba i těch nejlepších dodavatelů či výrobců delikátních surovin. Toto je něco, co kniha “Provence – škola provensálské kuchyně” splňuje měrou vrchovatou.

Kniha je často ilustrována fotografiemi přímo z místa činu, takže čtenář má ochutnávku Provence i ve vizuální formě. A na fotografiích se opravdu nešetřilo – najdete je téměř na každé stránce a mnohdy více než jen jednu.

Samotné recepty snad nemají chybu. Už při prvním čtení se mi sbíhaly sliny na všechny ty dobroty, co jsou v knize popsány. Celkem jich je kolem 150. Recepty nejsou v knize nastrkány bez ladu a skladu. V rámci každého dne, který ohraničuje téma vaření, tvoří ucelené menu. Samozřejmě v několikero variantách. Těžko budete vybírat tu, kterou si uvaříte jako první a kterou necháte na jindy ;)

Kdo z vás čte Novou kuchyni pravidelně, tak ví, že jsem si zvykl z kuchařek, o kterých píši, vybírat recepty, které mě zaujaly. V tomto případě je to ale pěkně težké. Skoro si zahrávám s myšlenkou sem vypsat téměř všechny ;) Ale protože se mi nechce opisovat rejstřík receptů, tak zkusím vybrat:
– beignets de courgettes (cuketové smaženky)
– salade nicoise
– tian de pommes (jablečný dezert)
– cotes de veau aux pignons (telecí kotleta se žampiony a piniovými oříšky)
– polenta a la saucisse at aux champignions (grilovaná poleta s klobásou a žampiony)
– pissaladiera (cibulový koláč s olivami)
Ale opravdu bych mohl pokračovat dále.

Až vám bude někdo říkat, že venkovská kuchyně za nic nestojí, tak si vzpomeňte na tuto skvělou knihu. A recepty z ní jej utlučte. Pozor – recepty, nikoli knihou ;)

Provence - škola provensálské kuchyně

Provence - škola provensálské kuchyně

Provence - škola provensálské kuchyně

Provence - škola provensálské kuchyněProvence – škola provensálské kuchyně
Nakladatel: Slovart
Počet stran: 352
Vazba: Tvrdá
Formát, hmotnost: 195×235 mm
Rok vydání: 2009
Běžná cena: 499,- Kč
Knihu koupíte například v internetovém obchodě nakladatelství Slovart.