Objevil jsem recept na arabskou rýži, která je svým chuťovým vyzněním tak trochu dosladka. Samozřejmě, že za to mohou rozinky, které jsou jednou z ingrediencí. Ale říkal jsem si s čím bych tak mohl takto připravenou rýži zkombinovat. Volba padla na jednoduše připravené kuře v medu.
Ingredience:
2 kuřecí prsa
olivový olej
2 lžíce medu
sůl
Na arabskou rýži:
125 g rýže paraboiled
2 lžíce rozinek
2 lžíce piniových oříšků
1 jarní cibule
1 lžíce másla
0,5 lžičky mleté skořice
1 lžička kurkumy
mořská sůl
Postup:
Posolené maso naložíme do marinády z oleje a medu a dáme na 2-3 hodiny do chladničky.
Mezitím si připravíme arabskou rýži. Začneme rozinkami, které zalijeme horkou vodou a necháme bobtnat asi 5 minut. Potom je slijeme. Na suché pánvi opražíme piniové oříšky, až začnou vonět. Vyjmeme je a odložíme stranou.
Rýži dáme do hrnce, zalijeme osolenou vodou a vaříme zhruba 10 minut. Pak necháme rýži dalších 10 minut dojít na vypnuté plotýnce.
Omyjeme jarní cibulku a nakrájíme ji nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo a v něm necháme cibulku zesklovatět.
Do okapané rýže vmícháme cibulku, rozinky, osolíme ji a ochutíme skořicí a kurkumou. Podáváme posypané opraženými piniovými oříšky.
Zbývá připravit maso. To vyndáme z chladničky a na rozpálené pánvi, kam jsme přelili i marinádu, opečeme – zhruba 4 minuty po každé straně.
Pak dáme společně s arabskou rýží na talíř a je to!
Výsledek byl překvapující! Kuřecí maso bylo úžasně jemné – něco takového jsem ani nečekal. A s nasládlou arabskou rýží to šlo báječně dohromady!
Takto upravená rýže je velmi zajímavá. Mohu jen doporučit.