Aby švestek nebylo málo, máme tu další recept z naší soutěže o nejlepší recept se švestkami – švestkovohruškový koláč se šafránem. Jeho autorkou je Eva, která jej uvedla slovy: “Posílám vám recept na skvělý švestkový koláč, který svojí netradiční přísadou – šafránem – udělal z možná obyčejného koláče neobyčejnou lahůdku. Spojení všech použitých ingredienci s lahodným aromatem šafránu a lahodný koláček je na světě. Výhodou je i to, že druhý den, je koláč hezky vláčný a šťavnatý.” To zní slibně, co říkáte?

Ingredience:
1 a 1/2 šálku hladké mouky
1/4 šálku pomletých mandlí
1/2 ČL kypřícího prášku do pečiva
špetkla soli
3/4 šálku masla
1 šálku cukru krystal
2 polévkové lžíce hnědého cukru
3 vejce
1/2 ČL šafránu
1/4 šálku plnotučného mléka
kůra z 1 citronu
1 ČL mandlového extraktu
švestky, hrušky
ČL = čajová lžička

Postup:
Smícháme mouku, mandle, sůl a kypřící prášek. V druhé nádobě vyšleháme změklé máslo se šálkem cukru a postupně po jednom zašleháme vejce.

Mléko smíchané se šafránem přivedeme k varu, odstavíme, přidáme citronovou kůru a mandlový extrakt a necháme vychladnout. Potom zašleháme k těstu i s moukou.

Do vymazané a vysypané koláčové formy o průměru cca 25cm nalijeme těsto a na něj položíme švestky a hrušky nakrájené na menší kousky. Posypeme hnědým cukrem a pečeme ve vyhřáte troubě cca 45 minut na 180°C.

Podáváme nakrájené na talířku. Koláč není třeba ničím zdobit a je skvělý ke kafíčku nebo čaji.