Dýňová polévkaJakub Bukáček je autorem dalšího dýňového receptu. Píše, že: “Pokud máte dýni Hokaidó, nemusí se dýně loupat, postačí dobře očistit, nakrájet na kostky a při teplotě 160 stupňů péct 30 – 45 minut v troubě (než změkne a lehce začne zlátnout). Teplo zkaramelizuje cukry a polévka bude chuťově výraznější. Lze přidat i malou mrkev.” Pojďme se podívat na celý recept na jeho dýňovou polévku, které přezdívá nejlepší ;)

Dýňová polévkaIngredience:
1 kg dýně
50 g másla
1 cibule
2 stroužky česneku
1 l zeleninového vývaru
2 bobkové listy
muškátový ořech
15 ml citrónové šťávy
sklenka smetany
sůl, pepř
3 lžíce oleje
300 g slaniny (nakrájené na menší kostičky)
250 g toastového chleba
6 lžic zakysané smetany

Postup:
Cibuli nasekáme nadrobno, česnek rozetřeme a dáme do hrnce na rozpálené máslo a chvíli smažíme na mírném plameni. Dýni oloupeme, dužinu bez semínek nakrájíme na menší kostky, přidáme k cibuli a dusíme jen pár minut. K dýni přidáme vývar a přivedeme k varu. Nalijeme citrónovou šťávu, bobkový list, muškátový oříšek a osolíme, opepříme.

Přikryjeme pokličkou a vaříme cca 25 minut na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Počkáme, až polévka trochu vychladne a poté jí rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. K polévce přidáme smetanu a necháme ohřát. Na pánvi opečeme slaninu a usmažíme toastový chléb. Polévku ozdobíme slaninou, osmaženým toastovým chlebem a zakysanou smetanou.