I tento týden si ještě představíme několik receptů, které se nedostaly do finále soutěže o nejlepší koláč. Tento je od vítězky soutěže Terezie Tkáčikové. Poslala do soutěže dva recepty, tak se pojďme podívat na ten druhý. Terezie o něm napsala, že ji inspiroval recept z BBC Good Food.

Ingredience:
těsto
125g hladké mouky
75g studeného másla
25g cukru
1 žloutek
1 bílek

náplň
pikantní džem (použila jsem domácí borůvkový)
150g změklého másla
150g cukru

3 rozšlehaná vejce

1 žloutek
150g mletých mandlí
kůra z 1 citrónu
plátky mandlí
moučkový cukr na posypání

Postup:
Z mouky, cukru, másla a špetky soli vytvoříme drobenku, do které zapracujeme žloutek a trochu studené vody. Vzniklé těsto sploštíme a vložíme do lednice na max. 1 hodinu.

Na pomoučené desce těsto vyválíme a vyložíme jím pečící formu. Dno propícháme vidličkou a necháme dalších 20min odpočinout v lednici.

Po uplynutí doby určené k opětovnému zatuhnutí másla v těstě předehřejeme troubu na 180 °C a těsto přikryjeme pečícím papírem a zasypeme hrachem nebo fazolemi.

Pečeme 20min, poté sundáme pečící papír, potřeme troškou bílku a další 2min zapečeme.

Vychladlý korpus potřeme džemem.

Na náplň utřeme do pěny máslo s cukrem a postupně zašleháváme vajíčkovou směs (3 vejce + žloutek).
Z dobře omytého citrónu nastrouháme kůru a přidáme ji spolu s mletými mandlemi do náplně.

Promícháme a naneseme opatrně na džemem potřený korpus.

Vložíme do vyhřáté trouby na cca 40min. V polovině doby pečení posypeme plátky mandlí.

Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.