Váš portál do světa gastronomie

Paprikový guláš

Vylepšený recept na guláš z libového masa.

Ingredience:
1 kg masa – hovězí zadní (popř. kližka)
2 cibule
sůl
pepř
majoránka
mletý kmín
česnek (4 stroužky)
rajský protlak (2 kávové lžičky)
sladká paprika
hladká mouka
1 zlatý bujón hovězí
2-3 papriky (nejlépe žluté, oranžové, popř. červené – ne zelené! – zešedly by)

Postup:
Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme maso na rozpálený olej a necháme opékat maso bez míchání, až se z jedné strany zatáhne. Poté promícháme a necháme opéci z druhé strany. Mezitím maso pustí hodně šťávy. Necháme dusit a občas zamícháme. Až se vypeče šťáva (voda z masa), přendáme maso do velkého hrnce a zalijeme vodou, až je celé potopené. Vložíme do vody s masem 2 bobkové listy a uzavřeme pokličkou. Takto dusíme na středním plamenu. Zhruba 1x za 15 minut zamícháme.

Mezitím si nakrájíme cibuli a česnek na malé kousky. Budeme na pánvi připravovat cibulo-česnekovou jíšku s rajským protlakem a paprikou. Na prudce rozpáleném oleji osmažíme cibuli do skleněné barvy. Na konci smažení přidáme česnek. Zamícháme. Po chvíli zahustíme cca 4 polévkovými lžícemi hladké mouky. Neustále pozorně mícháme, aby se nám jíška nepřipálila. Až ucítíme změnu vůně, zamícháme do jíšky 2 kávové lžičky rajského protlaku. Smažíme tak dlouho, až se protlak probublá. Poté stáhneme pánev z plynu nejlépe na prkýnko. Zde přidáme 3-4 lžičky sladké papriky. Pořádně zamícháme a spojíme vše dohromady. Jíšku necháme na pánvi vystydnout.

Během přípravy jíšky se nám stále dusí maso v dostatečném objemu vody do měkka. Teď můžeme přidat majoránku (rozmělníme mezi prsty), 1 zlatý bujón hovězí a mletý kmín. Dusíme. Skoro nakonec dušení přidáme hotovou jíšku a tím zahustíme guláš.

Na závěr si připravíme a nakrájíme na tenké malé proužky papriky. Vložíme je do hrnce. Převaříme a povaříme alespoň 2-3 minuty.

1 komentář

  1. Pepan Mencl

    přimlouval bych se za kližku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑