Skořicoví šneciMám rád skořici. Její vůni, její chuť a koneckonců i to, co barevně dělá s jídlem, do kterého se přidá. V kombinaci se sladkým jídlem je pak skořice báječná. Takoví skořicoví šneci, to je pak přímo lahůdka.

Když už jsem se výše vyznal z lásky ke skořici, tak vám ji zkusím i trochu představit.

Skořice je vlastně kůra ze skořicovníků, což jsou tropické stromy. Má celou řadu příznivých účinků jako například podporu trávení nebo způsobení příjemného osvěžení. Skořice také působí na chuť k jídlu, což ale nevím, zda jde vždy označit za příznivý vliv :)

Skořice má dále dezifenkční účinky, působí proti bakteriím, lze ji používat i jako prostředek proti nachlazení nebo chřipce.

První zmínky o skořici pocházejí z Číny z období 4000 let před naším letopočtem. U nás je pak známá od zhruba 15 století. Skořice dříve bývala vzácná a drahá a tak nebylo divu, že se o ní vedlo spoustu bojů. Dnes se nás však už toto netýká.

Skořicovníky se dnes pěstují v celé jihovýchodní Asii, na Madagaskaru, nebo třeba i v Brazílii. V podstatě v celém tropickém a subtropickém pásmu se jim dobře daří. Rostliny potřebují hodně vody a proto se pěstují poblíž bohatých vodních zdrojů.

A dost teorie, jdeme na ty šneky!

Skořicoví šneci

Ingredience:
na těsto:
600 g hladké mouky
25 g droždí
300 ml mléka
1 vanilkový puding (prášek)
50 g másla
1 vejce
2 lžíce moučkového cukru
sůl

na náplň:
100 g cukru
3 lžičky skořice
60 g másla

Skořicoví šneci

Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a přidáme vejce a rozpuštěné máslo. Pak vmícháme cukr, špetku soli a nakonec postupně zpracujeme mouku a pudinkový prášek. Vypracujeme těsto, které má být hladké a nelepivé.

Těsto vyválíme na cca 0,5 cm silný plát a potřeme ho náplní. Pro ni si rozpustíme máslo a v něm smícháme cukr a skořici.

Potřené těsto se zaroluje a nakrájí na cca 2 cm silné plátky. Ty kynou na plechu, zatímco se trouba rozehřívá na 180°C. Před vložením do trouby ještě šneky potřeme vajíčkem a pečeme cca 20-25 minut.

Náplň je samozřejmě možné doplnit například rozinkami apod.