Váš portál do světa gastronomie

Rebarborový koláč

Rebarborový koláčRebarbora není zatím častou návštěvnicí našich kuchyní. Ale protože právě nastává její sezona, tak by nemuselo být na škodu ji aspoň vyzkoušet. Dá se jíst naslano i nasladko – a na ten druhý způsob ji mám raději. A mimochodem, víte, že rebarbora je ovoce? Žádná zelenina, za kterou je většinou považována! Ale dost teoretizování, pojďme raději na ten rebarborový koláč!

Rebarborový koláč

Ingredience:
400 g hladké mouky
42 g droždí
180 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
150 ml vlažného mléka
150 g másla
4 vejce
0,75 kg rebarbory
500 g tvarohu
1 sáček vanilkového pudingu
nastrouhaná kůra z 1 citronu
200 ml smetany ke šlehání
3 lžíce rybízového želé

Rebarbora

Zdroj: Wikipedia

Postup:
Do prosáté mouky vmícháme rozdrobené droždí, 80 g cukru a vanilkový cukr. Přidáme mléko, máslo a 2 vejce a uhněteme hladké těsto. Mísu zakryjeme a těsto necháme kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Nakonec je rozválíme na pečícím papírem vyložený plech na pečení.

Připravíme rebarborovou náplň. Rebarboru omyjeme, očistíme, osušíme a pokrájíme na kousky dlouhé asi 5 cm.

Dáme rozehřát troubu na 180°C.

Oddělíme bílky a žloutky zbylých dvou vajec. Tvaroh smícháme se zbytkem cukru, vanilkovým pudingovým práškem, citronovou jůrou a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ze smetany ušleháme tuhou šlehačku. Obojí opatrně vmícháme do tvarohové hmoty. Náplň rozetřeme na těsto.

Na tvaroh rozdělíme nakrájenou rebarboru. Pečeme v troubě zhruba 40 minut.

Na vychladlý koláč natřeme rybízové želé a podáváme.

Rebarborový koláč

1 komentář

  1. Nika

    Rebarbora už mi také na zahradě dozrála… mám ji moc ráda.. o víkendu jsme již pekla mandlový krambl (jak na to najdeš na mém blogu), tenhle recept vyzkouším příští víkend, děkuji za tip

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑