Srnčí hřbet s brusinkovou směsíNa podzimní období se v kuchyni těším z mnoha důvodů. Jedním z nich je i výrazně vyšší výskyt zvěřiny. Nejen v lesích a polích, ale právě že i v kuchyni. Není se čemu divit – vždyť je zvěřinová sezóna! Srnčí hřbet patří mezi jedno ze sezonních lákadel a tak si ho dejme třeba… s brusinkami!

Ingredience:
5 cibulek šalotek
2 stonky citronové trávy
4 cm čerstvého zázvoru
1-2 chilli papričky
1 stroužek česneku
1 zralá papája (cca 500 g)
2 lžíce strouhaného kokosu
10 dl kokosového mléka
340 g čerstvých brusinek
5 lžic cukru
400 g listového špenátu (čerstvého nebo mraženého)
400 g sladkých brambor (batátů)
2 lžičky sezamového oleje
2 lžičky sezamu
100 g sójových výhonků
2 lžíce sójové omáčky
sůl, pepř
600 g srnčího hřbetu

Srnčí hřbet s brusinkovou směsí

Postup:
Šalotky oloupejte a nasekejte nadrobno. Citronovou trávu nakrájejte na velmi tenká kolečka nebo ji rozkrojte podélně na čtvrtiny a nasekejte nadrobno. Dřevnaté konce a vnější lístky předem odstraňte. Česnek a zázvor oloupejte a dohromady nasekejte spolu s chilli papričkami. Papáju oloupejte, semínka uvnitř vyškrábněte a dužinu nakrájejte na malé kostky. Suroviny smíchejte se strouhaným kokosem, kokosovým mlékem, brusinkami a cukrem. Brusinky zlehka rozmačkejte vidličkou. Půl hodiny nechte odstát. Směs povařte 10 minut v zakrytém hrnci na mírné teplotě. Často míchejte. Konzistence by měla být marmeládová. Pokud je třeba, povařte na závěr při silnějším plameni bez pokličky, aby směs zhoustla.

Listový špenát operte, silné stonky odstraňte a povařte 2 minuty v hrnci se slanou vodou. Sceďte a ochlaďte ve studené vodě. Zmražený špenát nechte rozmrazit, vymačkejte tekutinu a nasekejte nahrubo. Brambory oloupejte a nakrájejte na 1 cm velké kostky. Jednu lžičku sezamového oleje rozehřejte ve velké pánvi nebo ve woku. Brambory v pánvi opékejte 8 minut a na začátku je osolte a opepřete. Přidejte špenát, sezam, sójové výhonky a sójovou omáčku. Duste 1 minutu.

3. Srnčí hřbet osušte a nakrájejte na 12 plátků. Grilovací pánev potřete zbylým olejem, medailónky okořeňte a z obou stran grilujte vždy 2 minuty. Krátce nechte odstát a podávejte se zeleninou a brusinkovou směsí.