toulcův dvůrV sobotu 12. září od 10:00 do 18:00 hodin se uskuteční v hostivařském Toulcově dvoře oslava dožínek spojená s jarmarkem. Jde o tradiční pozdně letní setkání plné příjemné atmosféry, dobrodružství, folklorních vystoupení, dílniček inspirovaných tématem dožínek a nastávajícího podzimu. Ale i o setkání s tradicí, řemesly, prodejci rodinných farem či drobných dárků vlastní výroby, s výrobci přírodní kosmetiky, ekologické drogerie nebo zdravého mlsání. Samozřejmostí bude dožínkové občerstvení s alkoholickými i nealkoholickými nápoji a burčák. Letos se návštěvníci mohou těšit na různá překvapení. Jedním z nich je návštěva Magdaleny Dobromily Rettigové. Tato návštěva z minulosti si zaslouží naši pozornost a návštěvníci se mohou těšit i na dílny, které připravila. Součásti jarmarku je i výstava Strašáků do zelí nebo účast flašinetáře.

Sváteční atmosféru dotvoří v 15:00 hodin vjezd našňořeného žebřiňáku s koňmi a chasou do dvora a poté obřadné předání dožínkového věnce hospodáři …. Celou slavnost zajistí folklorní soubor Sluníčko z Rokycan. Při muzice bude možnost si skočit v kole.

Historický dvůr a barokní stáje se obléknou do svátečního a prostory zaplní řemeslníci a prodejci s vlastními výrobky a výpěstky letošní úrody. Návštěvníci si budou mít možnost nakoupit krásné dárečky, ovoce a zeleninu, celozrnné i bezlepkové pečivo, klobásy, čaje, kávu, víno nebo burčák … a ochutnat staročeské občerstvení.

Během celého dne budou připravené tvořivé dílny a pohybové hry, které nabídnou zájemcům spoustu zábavy a radosti. Letos budou mít možnost si zahrát i hry, které si hrají děti v Bretani.

Malí i dospělí účastníci se mohou těšit třeba na tradiční výrobu chlebových placek od vymlácení obilí cepem až po pečení na ohni či v peci. Zúčastnit se kompletní výroby domácího zelí od krouhání až po šlapání v sudu, výroby domácího piva nebo sivlastnoručně vytočit skleničku meduPoslechnout si pěknou hudbu a pohádky. Jarmareční atmosféru dotvoří flašinetář. Součástí jarmarku je i výstava „Strašáků do zelí“, možnost prohlédnout si renesanční špýchar a zvířata našeho statku.

Na Dožínkách nikdy nesměla chybět hudba, dobrá nálada a bohatě prostřený stůl. O báječnou atmosféru se postarají muzikanti, divadélka a flašinetář. Na hlavním pódiu se bude celý den střídat řada dětských i dospělých souborů. Návštěvníky přijedou potěšit renesanční soubor Villanella z Prahy či folklorní soubory Sluníčko z Rokycan, Kamýčan z Kamýku/Vltavou nebo Vonička z Čestlic a další. My však zahájíme tak trochu netradičně dětským muzikálem, který provede soubor Nedvíďata. Slibují, že zaskotačit si budou mít možnost i děti z řad návštěvníků.

A o jídlo se postará jak naše zdravá jídelna, tak mnohé výrobky masné, slané i sladké, které budou nabízet zúčastnění prodejci“. říká hlavní koordinátorka akcí v Toulcově dvoře Marie Moravcová.

„K podzimu patří výroba domácího kysaného zelí. Návštěvníci budou mít možnost se s takovou prací důkladně seznámit, protože je připravena dílna jeho kompletní výroby od krouhání až po šlapání v sudu. Další zajímavou dílnou je vaření domácího piva. Velmi oblíbené je medování, při kterém si lze vlastnoručně vytočit skleničku medu Zájemci se mohou dílen osobně zúčastnit nebo jen tak přihlížet“. Říká dále Marie Moravcová.

„V letošním roce má dvě kulatá výročí paní Magdalena Dobromila Rettigová – dáma pozoruhodná, z našeho pohledu na svou dobu velice moderní. Byla spisovatelkou. Své drobnosti – prózu i verše – uveřejňovala časopisech, psala divadelní hry, vydala několik povídek pro mládež – především pro dospívající dívky. Její tvorba však zanikla a do naší paměti se zapsala díky své Domácí kuchařce. Přestože do svých 18 let neuměla česky (její maminka vyučovala němčinu) česky se naučila a její tvorba byla psána v češtině. Protože se domníváme, že nejen její Domácí kuchařka, ze které mnoho oblíbených receptů dodnes vychází, ale i její šíření vlastenectví si zaslouží pozornost, „přivítáme“ ji na našich Dožínkách. Paní Rettigová přinese svou Domácí kuchařku k nahlédnutí a připravila i dílničky, při kterých budou mít zájemci možnost se dozvědět ledacos zajímavého“.informuje hlavní koordinátorka akcí v Toulcově dvoře Marie Moravcová.

„Včasné a zdárné sklizení úrody z polí do stodol bylo od pradávna důvodem k jásavé oslavě. Oslava sklizně úrody patřila mezi nejvýznamnější lidové svátky. Úspěšné ukončení této důležité etapy v životě našich předků bylo velmi významné. Všichni se radovali, že obilí je již pod střechou, živobytí na příští zimu je zajištěno a namáhavá práce na polích je konečně ukončena. Slavili Dožínky. Tato velká událost začínala již na poli. Když byla práce hotová, daly se žnečky do zdobení. Nejprve z posledních klasů a polního kvítí upletly pěkný veliký  „dožínkový“ věnec pro hospodáře  a malé věnečky, kterými si ověnčily hlavu. Nakonec ozdobily hrábě a srpy. Za doprovodu muziky a zpěvu se vyjelo. Celou cestu se chasa radovala a výskala.Před vraty se zastavila a co se dělo dále, to uvidíte a uslyšíte, protože vyšňořený vůz přijede do dvora v 15:00 hodin“, láká  k návštěvě  Marie Moravcová.

Více informací o akci naleznete na: http://toulcuvdvur.cz