Bio Fresh FoodČistá hlava, zářivý pohled, pročištěná pleť. Takto popisují účinky lidé, kteří se vrhli do vitariánství. Živá strava zažívá u nás svůj boom v posledních několika letech, v zámoří na ni nadšenci přísahají již od devadesátých let. Vitariáni, jak se lidé na raw stravě nazývají, především naslouchají svému tělu. Věří, že pokud bude naše tělo očištěno od civilizačních nánosů z průmyslově zpracovaných potravin, intuitivně bude vyhledávat potravu zdravou a živou.

A jak vlastně taková strava vypadá? Převážně jde o naklíčená semínka, ořechy, kokos, ovoce a zeleninu, naklíčené luštěniny, mořské řasy, vše v bio a v „raw“ kvalitě.  Aby tak potravina mohla být označena, nesmí přijít do kontaktu s teplotou vyšší než 42 stupňů Celsia. Proč vlastně nesmí být žádný pokrm tepelně upraven, vysvětluje Radek Dvořáček, provozní obchodu se zdravou výživou Bio Fresh Food a zároveň vitarián: „Celá filozofie tohoto životního stylu spočívá v síle přírodních enzymů. Věříme, že každý plod přírody obsahuje jakýsi kompletní balíček – jak živiny (sacharidy, tuky, proteiny, vitaminy i minerály), tak i látky, které se postarají o jejich zpracování v metabolismu člověka. Těmi jsou právě ony enzymy, které jsou potřebné pro každou tělesnou funkci. Čím více jich v potravě přijímáme, tím delší bude náš život.“

Historie klíčení je stará již několik tisíciletí – naklíčená a fermentovaná semena konzumovali Číňané, způsobem uchovávání potravin bylo klíčení také pro aztéckou civilizaci. Jde tedy o starý a osvědčený způsob zpracování potravy. Proč bychom se ale měli takto stravovat všichni, uvádí Radek Dvořáček: „Živá strava má bioinformační účinky, což znamená, že každým soustem dáváme signál buňkám. Stravou tedy tvoříme naše tělo – jsme to, co jíme. Pro mnohé je těžké zbavit se emocionální závislosti na vařené stravě, ale když se to podaří, stojí to za to.“

Bio Fresh Food prodejna

Anti-agingové účinky si pochvalují všichni, kteří podstoupili úvodní muka za přechodu z „normální“ stravy. „Tím, jak se organismus čistí, vyplývají na povrch všechny nečistoty – může se přechodně zhoršit pleť, zvýšit únava a projevovat nadměrná spavost. Tyto příznaky detoxikace jsou žádoucí a musí si jimi ve větší či menší míře projít každý,“ uvádí Radek Dvořáček.

Pro inspiraci jste zde v minulých dnech mohli najít několik chutných pokrmů, které obsahují maximální množství živin:

Živá strava je lahodná, barevná, zdravá…a hlavně není nikdy nudná!


O Bio Fresh Food:

Vše pro zdravý nákup na jednom místě – to je nově otevřený obchod Bio Fresh Food v pražském obchodním centru Chodov. V Bio Fresh Food seženete pestrý výběr bio produktů, dětských příkrmů té nejvyšší kvality, superfoods či produktů v raw kvalitě. Na své si přijdou i ti, kteří se v rámci své diety vyhýbají lepku či laktóze.

Obchod najdete v OC Chodov a nebo na internetové adrese www.biofreshfood.cz