Utopenci de luxeUtopenci jsou klasikou z dávných dob. Pamatuji si je, jak se dříve dělali ze špekáčků, ale překvapivě dobře jdou i z “obyčejného” gothaje. O tom vás ostatně přesvědčí Denisa Bartošová a její recept z čerstvě vydané kuchařky “Láskominy Denisy Bartošové”.

Ingredience:
1 kg salámu gothaj
6 čerstvých chilli papriček
2 červené a 2 bílé středně velké cibule na osminky
12 dl vody
4 dl octa
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce soli
1 lžíce olivového oleje
15 kuliček černého pepře
10 kuliček nového koření
5 bobkových listů
zavařovací sklenice o obsahu 1,5 l
formička na vykrajová¬ní prasátek

Utopenci de luxe

Postup:
Gothaj nakrájejte na kolečka silná 1 cm a formičkou vy­krájejte tvary prasátek. Pak vkládejte střídavě do sklenice: pra­sátka, osminky cibule, chilli pap­ričky a koření. Svařte vodu, ocet, cukr, sůl a olej a po vychladnu­tí sklenici tímto nálevem zalijte. Uzavřete a nechte 8–10 dní v chladu odležet.

Zdroj: Láskominy Denisy Bartošové – Jedlé i kreativní dárky a skvělé recepty na celý rok, vydal Smart Press, 2015, www.smartpress.cz, www.mojelaskominy.cz

Druhá kniha Denisy Bartošové – autorky, která je svou kreativitou a nenechavýma rukama pověstná, by neměla chybět všem těm, kterým není líno vdechnout dobrým nápadům život. Denisa vám pomocí podrobných postupů pomůže vytvořit věci, na které byste si sami možná netroufli, a to za pár chvil i za pár kaček! Nechte promluvit své tvořivé já a darujte blízkým nebo sami sobě ručně vyrobené Láskominy!