Bez ořechů si asi nikdo z nás neumí představit pečení vánočního cukroví. Ať už se jedná o vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pistácie, kokos nebo i třeba trendy ořechová másla, to vše má své nezastupitelné místo ve vánoční kuchyni. Pojďme si jednotlivé ořechy představit.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechyŘíci, že vlašské ořechy jsou výživnou potravinou, je poněkud slabé slovo.

Zdravé tuky, vláknina, vitamíny a minerály jsou jen některé ze způsobů, jakými mohou vlašské ořechy prospět vašemu zdraví.

Ve skutečnosti je o vlašské ořechy takový zájem, že se již 50 let každoročně scházejí vědci a vedoucí představitelé podniků na Kalifornské univerzitě v Davisu na konferenci o zdraví vlašských ořechů, aby se zabývali nejnovějšími studiemi. 

Vlašské ořechy jsou bohaté na antioxidanty, skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, mohou snižovat zánětlivost a naopak podporují zdraví vašich střev. Takže by se s nadsázkou dalo říci, že vánoční cukroví s vlašskými ořechy je vlastně… zdravé ?

Nakoupit vlašské ořechy 

 

Lískové ořechy

Lískové ořechyLískové oříšky můžete znát z pohádek, ale spíše je najdete pod keřem zvaným líska obecná. Jelikož je však běžný i u nás, je možné, že tento keř již znáte. Všechny rostliny obvykle ukládají nejdůležitější a nejbohatší živiny do svých semen. A líska není výjimkou. Plody lísky mají úžasnou energetickou zásobu, která i pod vnějším obalem skutečně překypuje zdravými živinami.

Většina energie v ořeších a semenech – což je vysoký podíl – pochází z lipidů. Těchto tuků bychom se však neměli bát, protože jsou pro naše zdraví prospěšné. Mononenasycené mastné kyseliny najdeme v hojném množství i v lískových oříšcích. Nejrozšířenější mastnou kyselinou je esenciální kyselina linolová, která patří do řady omega-6 a snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zároveň zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu (HDL). A zrovna její bohatou zásobou lískové ořechy oplývají. 

Mimochodem, víte, že tolik oblíbená Nutella se vyrábí z lískových ořechů a na její výrobu padne velká část celosvětové produkce lískových ořechů.

Nakoupit lískové ořechy

 

Mandle

mandlePodle studie korejských vědců je mandle tou nejzdravější potravinou na světě. Je to možná trochu odvážné tvrzení, ale mandle rozhodně zdraví prospívají. 

Mandle obsahují velké množství vlákniny, která je důležitá pro dobré fungování trávicí soustavy, jsou zásobárnou vitaminu E, pozitivně působí na nervový systém a dokonce se objevují důkazy o tom, že zlepšují inteligenci.

Mandle působí kladně také na kvalitu vlasů a nehtů, kostí i zubů.

Indické ženy nedají bez mandlí “ani ránu”. Podle generacemi předávaných zkušeností fungují mandle jako elixír mládí. 

Malé vylepšení pro ty, kteří se rádi jedí mandle přímo z pytlíku. Mnohem lepší je namočit je přes noc do vody. Mandle změknou, lépe chutnají a přitom je lépe strávíte.

Nakoupit mandle

 

Pistácie

PistácieKdo ví, na kterém stromě rostou pistácie? Asi málokdo z vás uhodne, že jde o řečík pistáciový. Ten se v největší míře pěstuje v Iránu, USA a v Turecku.

Pistácie obsahují velké množství vitamínů (A, B nebo E), minerály (především draslík), esenciální aminokyseliny, vláknina nebo zdraví prospěšné tuky.

Ze zdravotních účinků pistácií zmiňme výskyt antioxidantů, které zpomalují stárnutí buněk. Látky, které pistácie obsahuje, působí na obranyschopnost organismu i na nervovou soustavu, pomáhají při detoxikaci a také pozitivně působí na hladinu cholesterolu.

Zajímavostí je, že díky vysokému obsahu tuků a současně nízkému obsahu vody jsou pistácie při přepravě ve velkých objemech náchylné k samovznícení. To je důvodem, proč při jejich lodní přepravě platí na lodi obzvláště přísná bezpečnostní pravidla.

Nakoupit pistácie

 

Kokosový ořech

Kokosový ořechKokosový ořech je tak trochu výjimkou mezi všemi zmíněnými ořechy. Je totiž… ovocem.

A samozřejmě, že jako správné ovoce má spoustu pozitivních účinků na lidský organismus. Obsahuje kvalitní tuky, spoustu bílkovin, vápníku, hořčíku i vitamínu B. 

Kokos se poměrně úspěšně používá při léčbě poruch paměti a nebo při onemocněních pokožky (lupénka nebo ekzémy) – však ho zejména ženy znají jako jednu z častých přísad nejrůznějších krémů. Ale vraťme se do kuchyně.

Dužinu kokosu můžete konzumovat čerstvou i sušenou, ale nepřehánějte to – jedna lžička denně stačí. Důvodem je, že kokos není úplně nejstravitelnější potravina na světě, tak ať vám není těžko.

Ale takových vánočních kokosek se snad ani nedá přejíst, ne? ?

Nakoupit kokos (i strouhaný)

 

Kde koupit kvalitní ořechy na vánoční cukroví

Představili jsme si ty nejčastější ořechy, se kterými se můžete setkat v receptech na vánoční cukroví. A vlastně i kdykoli během roku v nejrůznějších receptech. Ale kde je koupit? 

Možností je celá řada, ale vždy je nejlepší jít za specialistou. Přesně takovým (a námi ověřeným) je eshop Ochutnej ořech, kde si budete moci vybrat z mnoha druhů ořechů. Tedy nejen ty, o kterých se zmiňuje článek, ale i další. Např. arašídy, kešu ořechy, pekanové ořechy, piniové ořechy a podobně. 

Kromě toho najdete v sortimentu i nabídku semínek, sušeného ovoce, čokolády, cukrovinek a také vybrané kávy a čaje.

A co je super – eshop má skvělou logistiku, takže zboží budete mít doma než se nadějete a ještě navíc dostanete ke každé objednávce dárek.

Tak krásné pečení vánočního cukroví s ořechy!

Ochutnej ořech