Kešu oříšky patří mezi jedny z nejzdravějších potravin na světě. Tyto malé plody obsahují řadu živin, které podporují zdraví a wellness, a proto byste je měli zařazovat do svého jídelníčku. Kešu oříšky se staly velmi populární, a to díky svému vysokému obsahu bílkovin, zdravých tuků, vlákniny, antioxidantů a dalších prospěšných živin. Tento článek vám představí 5 důvodů, proč byste měli jíst kešu oříšky každý den a jak tuto zdravou potravinu zařadit do svého jídelníčku.


Bílkoviny a zdravé tuky v kešu oříšcích

Bílkoviny a zdravé tuky jsou dva základní složky, které tvoří zdroj energie pro naše tělo. Kešu oříšky jsou bohatým zdrojem obou těchto živin. Jeden šálek nasekaných kešu oříšků obsahuje až 17 gramů bílkovin, což je více než ve stejném množství kuřecího masa. Tyto bílkoviny pomáhají budovat a obnovovat svalovou hmotu, což je důležité zejména pro sportovce a lidi s aktivním životním stylem.

Kešu oříšky také obsahují zdravé tuky, jako jsou mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Tyto tuky pomáhají udržovat zdraví srdce a cév, podporují správnou funkci mozku a udržují hladinu cholesterolu v krvi na správné úrovni. Tyto zdravé tuky také pomáhají snižovat riziko vzniku mnoha zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, cévní mozková příhoda a některé typy rakoviny.

Kromě toho, že kešu oříšky obsahují bílkoviny a zdravé tuky, také nabízejí řadu dalších nutričních výhod. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů, vitamínů a minerálních látek, jako jsou draslík, hořčík a zinek. Tyto živiny pomáhají podporovat celkové zdraví a wellness. Proto je jednoznačně výhodné zařadit kešu oříšky do svého jídelníčku jako zdroj zdravých tuků a bílkovin.

Vliv kešu oříšků na srdce a cévy

Kešu oříšky mají pozitivní vliv na zdraví srdce a cév. Jak jsem psal výše, obsahují zdravé tuky, jako je mononenasycený a polynenasycený tuk. Ty pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi. Špatný cholesterol je spojován se zvýšeným rizikem vzniku onemocnění srdce a cév, a proto je důležité ho udržovat na správné úrovni.

Navíc kešu oříšky obsahují vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají chránit cévy před poškozením a zánětem. Tyto antioxidanty mohou také pomoci snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt nebo mrtvice.

Kešu oříšky a mozek: Prospěšné účinky na kognitivní funkce

Kešu oříšky jsou také proslulé svými pozitivními účinky na mozek. Obsahují v sobě vysoké množství antioxidantů, které pomáhají chránit mozek před poškozením a zánětem.

Antioxidanty také pomáhají podporovat zdraví mozku a zlepšovat kognitivní funkce, jako je paměť, myšlení a soustředění.

Kešu oříšky a hubnutí: Proč jsou ideálním zdrojem energie

Kešu oříšky jsou ideálním zdrojem energie pro ty, kteří se snaží zhubnout. Jsou plné zdravých tuků, bílkovin a vlákniny, což znamená, že vás zasytí na delší dobu a zabrání chutím na sladkosti a jiné nezdravé jídlo. Navíc, protože kešu oříšky jsou vysoko energetické, mohou vás dodat potřebnou energii, abyste mohli být produktivní a aktivní během dne.

Kešu oříšky jsou také nízkosacharidové, což znamená, že mohou pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a zabránit výkyvům energie. Tyto výhody mohou pomoci při hubnutí, protože pomáhají udržet správný metabolismus a udržet vás plné energie po celý den.

Kešu oříšky a stres: Jak pomáhají udržet duševní rovnováhu a zdraví

Oříšky kešu jsou také cenným zdrojem pro udržení duševní rovnováhy a zdraví, zejména při stresu. Jsou bohaté na magnesium (hořčík), což je minerál, který je známý pro své protistresové účinky. Magnesium pomáhá regulovat hormonální reakce na stres a také podporuje správnou funkci nervového systému.

Kešu oříšky také obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin, které pomáhají udržet zdravé mozkové funkce a snižují úzkost a stres. Tyto zdravé tuky pomáhají regulovat hladinu serotoninu a dopaminu, což jsou důležité chemické látky, které ovlivňují náladu a emoce.

Kromě toho kešu oříšky obsahují také vlákninu, která podporuje zdravou střevní funkci a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Tyto výhody mohou pomoci snižovat stres a podporovat celkovou duševní rovnováhu. Proto je důležité zařazovat kešu oříšky do svého jídelníčku pro udržení zdravého mozku a těla.