Jamajský rumJamajský rum je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů rumu na světě a jeho historie sahá až do 17. století.

První zmínky o pěstování cukrové třtiny na Jamajce pocházejí ze 16. století, kdy byla ostrov kolonizován Španělskem. Cukrová třtina se brzy stala hlavním zdrojem příjmů pro Jamajku a pěstování této plodiny se rozšířilo po celém ostrově. V 17. století se na Jamajce začala pěstovat také mučenka, která se používala k výrobě rumu.

Výroba rumu na Jamajce se začala rozvíjet počátkem 18. století a brzy se stala jednou z nejdůležitějších ekonomických aktivit ostrova. Rum byl vyráběn z cukrové třtiny a mučenky, které se fermentovaly a destilovaly, aby se získal výsledný nápoj. Výroba rumu se brzy stala velmi důležitou činností pro mnoho Jamajčanů a jejich rodin.

V průběhu 19. století se výroba rumu na Jamajce dále rozvíjela a začaly vznikat velké rumové společnosti, které se zabývaly jeho výrobou a distribucí po celém světě. Mezi nejznámější jamajské rumové společnosti patří například J. Wray and Nephew, Appleton Estate nebo Hampden Estate. Tyto společnosti jsou dodnes známé pro své kvalitní a chuťově výjimečné rumy.

Jamajský rum se vyznačuje specifickou chutí a vůní, kterou mu dodávají použité suroviny a použité technologie při jeho výrobě. Kvalitní jamajský rum se vyrábí z cukrové třtiny, která se fermentuje pomocí kvasinek a poté se destiluje, aby se získal výsledný nápoj.

 

5 zajímavých faktů o jamajském rumu

  1. Jamajský rum má mnoho různých odrůd, které se liší chutí a vůní. Mezi nejznámější patří například “light” rum, který se vyznačuje jemnou chutí a vůní, a “heavy” rum, který má silnější a výraznější chuť.
  2. Výroba jamajského rumu se řídí přísnými pravidly, která stanovují, jaké suroviny se smějí používat a jakým způsobem se rum má vyrábět. Jedním nich je pravidlo, že výroba jamajského rumu  musí být založena na přírodních surovinách a všechny suroviny musí pocházet z Jamajky.
  3. Jamajský rum se často používá jako součást různých koktejlů, ale může se také pít samostatně. Může se také používat jako surovina pro výrobu sladkých pokrmů nebo marinád.
  4. Některé rumové společnosti na Jamajce používají speciální metody při výrobě rumu, které jsou založené na tradičních postupech a technikách. Například společnost J. Wray and Nephew používá při výrobě svého rumu tzv. “kádovou metodu”, která se používala už v 19. století a vyžaduje použití dřevěných sudů pro fermentaci a ležení rumu.
  5. Jamajský rum má také svůj vlastní festival, který se koná každý rok v Kingstonu na Jamajce. Festival se jmenuje “Rum Festival Jamaica” a nabízí návštěvníkům možnost ochutnat různé druhy jamajského rumu a zúčastnit se různých akcí a soutěží.

 

Nejznámější výrobci jamajského rumu

Pokud vás jamajský rum zajímá, je určitě na místě si říci, které podniky jsou jeho nejznámějšími producenty:

  1. J. Wray and Nephew
  2. Appleton Estate
  3. Hampden Estate
  4. Long Pond Distillery
  5. Monymusk Plantation
  6. Worthy Park Estate
  7. Clarendon Distillery
  8. New Yarmouth Estate
  9. Inchcolm Distillery
  10. Myers’s Rum

Kde koupit kvalitní jamajský rum?

Pokud jste právě dostali chuť na dobrý rum z Jamajky, mrkněte se sem. V nabídce mají desítky druhů a zcela jistě si vyberete! 

Rumy z Jamajky