Pečené batáty plněné cizrnou a zeleninou jsou vydatným a zdravým jídlem vhodným pro vegetariány i milovníky zdravého životního stylu. Díky sladké chuti batátů, doplněné o kořeněnou směs cizrny, rajčat a špenátu, získáte vyvážený oběd či večeři bohatou na vlákninu, bílkoviny a vitamíny.

Ingredience:
2 větší batáty
1 plechovka sterilované cizrny (cca 240 g)
2 hrsti čerstvého baby špenátu
1 střední červená cibule
1 stroužek česneku
1 menší rajče
1 lžíce olivového oleje
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sladké papriky
špetka chilli
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobení

Postup:

Batáty důkladně omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme na poloviny. Položíme je řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 40 minut, dokud nejsou úplně měkké.

Mezitím si na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek, na malé kostičky nakrájené rajče, osolíme, opepříme a krátce podusíme.

Přidáme scezenou a opláchnutou cizrnu, koření (kmín, papriku, chilli), a promícháme. Restujeme 5–10 minut, poté přidáme čerstvý špenát a necháme zavadnout. Směs podle chuti dochutíme solí a pepřem.

Upečené batáty opatrně vydlabeme – cca lžičku dužiny z každé poloviny, která se smíchá se směsí na pánvi. Plníme vzniklou směsí zpět do batátů a necháme v troubě ještě 5–10 minut zapéct.

Před podáváním ozdobíme čerstvou nasekanou petrželkou nebo koriandrem.