Tento osvěžující cizrnový salát je nejen plný chuti a výživných látek, ale také velmi snadný na přípravu. Skvěle se hodí jako lehký oběd, večeře nebo příloha. Všechny suroviny jsou běžně dostupné v českých obchodech a salát si můžete upravit podle své chuti.

Ingredience:
200 g suché cizrny (nebo 400 g sterilované cizrny)
1 zralé avokádo
60 g sušených rajčat (v oleji)
100 g cherry rajčat
1 menší červená cibule
1 stroužek česneku
hrst čerstvé petrželky
šťáva z půlky citronu
2 lžíce olivového oleje
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup:

Pokud používáte suchou cizrnu, namočte ji přes noc do studené vody. Následující den vodu slijte, cizrnu propláchněte a vařte přibližně 45 minut, dokud nebude měkká. Pokud používáte sterilovanou cizrnu ve sklenici nebo plechovce, pouze ji slijte a propláchněte.

Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky. Cherry rajčata rozpulte, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek prolisujte nebo nadrobno nasekejte. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužinu nakrájejte na kostičky. Petrželku nasekejte najemno.

V míse smíchejte uvařenou nebo sterilovanou cizrnu, nakrájená sušená a cherry rajčata, cibuli, česnek, avokádo a petrželku. Zakapejte citronovou šťávou a olivovým olejem, dobře promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti.

Salát nechte před podáváním alespoň 10 minut odležet, chutě se tak krásně propojí. Podávejte samotný nebo s čerstvým pečivem.