Lehká, výživná a přitom krémová polévka z řapíkatého celeru je ideální jako zdravý oběd nebo večeře. Díky přidaným bílým fazolím získá na sytosti a dodá tělu bílkoviny, takže nasytí bez zbytečné zátěže. Navíc se snadno připravuje a je vyrobena jen z běžně dostupných surovin.

Ingredience:
1 polévková lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku, nasekané
5 stonků řapíkatého celeru, nakrájených na plátky
1 mrkev, nakrájená na kolečka
1 brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
800 ml zeleninového vývaru
240 g sterilovaných bílých fazolí (nebo 1 plechovka), scezených a propláchnutých
sůl a pepř podle chuti
čerstvě nasekaná petrželová nať na dochucení

Postup:

Na středním plameni rozehřejeme olivový olej ve větším hrnci. Přidáme cibuli a restujeme asi 5 minut, dokud nezprůhlední.

Přimícháme česnek a smažíme ještě asi 1 minutu, dokud se neuvolní aroma. Poté přidáme řapíkatý celer, mrkev a bramboru. Vše restujeme dalších 5 minut, občas promícháme.

Zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu, poté zmírníme plamen a necháme vařit přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne.

Přidáme scezené bílé fazole a ohříváme ještě asi 5 minut. Stáhneme z ohně.

Pomocí tyčového mixéru polévku částečně nebo úplně rozmixujeme do požadované konzistence – podle chuti můžete nechat několik kousků zeleniny nebo umixovat dohladka.

Osolíme, opepříme a při podávání posypeme čerstvou petrželkou.

Polévku podáváme samotnou nebo s žitným chlebem pro kompletní jídlo.