Pečené divoké kachní prso je výjimečným pokrmem s výraznou chutí a vysokou výživovou hodnotou. V tomto receptu ho kombinujeme s červenou čočkou a pečenou kořenovou zeleninou – to vše snadno dostupné v českých obchodech. Jídlo je bez lepku, s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků.

Ingredience:

2 divoká kachní prsa (cca 300 g)

120 g červené čočky

1 mrkev

1 petržel

1 menší celer

1 červená cibule

2 stroužky česneku

1 lžička čerstvého tymiánu nebo 0,5 lžičky sušeného

2 lžíce olivového oleje

1 lžička jablečného octa

sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

1 lžička medu (volitelné)

150 ml zeleninového vývaru nebo vody

Postup:

Kachní prsa očistíme od přebytečného tuku a kůže. Kůži ponecháme, nařežeme ji nožem do mřížky, ale nedořežeme do masa. Osolíme, opepříme a necháme alespoň 15 minut odpočinout při pokojové teplotě.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mezitím si připravíme zeleninu: mrkev, petržel i celer oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme na klínky nakrájenou červenou cibuli. Vše promícháme s 1 lžící olivového oleje, špetkou soli, pepře a tymiánem a vložíme do pekáče.

Na pánvi zahřejeme trochu oleje a osmahneme kachní prsa nejdříve kůží dolů na středním plameni cca 5 minut, dokud nebude kůžička křupavá a zlatavá. Poté maso otočíme a opékáme další 2 minuty.

Kachní prsa položíme k zelenině do pekáče, přelijeme výpekem z pánve a dáme do trouby na zhruba 12–15 minut, podle tloušťky masa. Cílem je dosáhnout růžového středu (medium rare). Po vyjmutí necháme maso odpočinout přikryté alobalem.

V mezičase si v menším kastrůlku osmahneme nasekaný česnek na kapce oleje, přidáme opláchnutou červenou čočku, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, osolíme, přiklopíme a necháme dusit na mírném ohni cca 10 minut, dokud čočka nezměkne. Ochutíme lžičkou jablečného octa a případně kapkou medu pro dotažení chuti.

Hotovou čočku servírujeme na talíř, doplníme pečenou zeleninou a na plátky nakrájeným kachním prsem. Můžeme ozdobit čerstvým tymiánem nebo zelenými klíčky.