Pečená dýně hokkaido je nejen chutná, ale i velmi zdravá surovina, bohatá na vitaminy a vlákninu. V tomto jednoduchém receptu spojíme dýni s pohankou, bylinkami a česnekem pro výživné, teplé jídlo, které se hodí jako lehký oběd nebo večeře během podzimu.
Ingredience:
1 středně velká dýně hokkaido (cca 800 g)
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu (nebo 2 lžičky čerstvého)
sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
100 g pohanky (loupané, nelámané)
1 lžíce dýňových semínek
čerstvá petržel na ozdobu
Postup:
Dýni hokkaido důkladně omyjeme, rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na menší měsíčky. Není třeba ji loupat – slupka při pečení změkne a je jedlá.
Dýni dáme do mísy, zakápneme olivovým olejem, přidáme prolisovaný česnek, tymián, sůl a pepř. Promícháme, aby se všechny kousky obalily kořením.
Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 25 minut, dokud dýně nezměkne a nezačne lehce zlátnout.
Mezitím si uvaříme pohanku podle návodu – obvykle ji zalijeme dvojnásobkem vody, lehce osolíme a vaříme 12 až 15 minut, dokud nezměkne. Poté ji necháme chvíli dojít pod pokličkou.
Hotovou pečenou dýni podáváme na talíři společně s pohankou, posypeme dýňovými semínky a nasekanou čerstvou petrželí.
Skvěle chutná i vlažná nebo studená, takže je ideální i jako oběd s sebou.
Napsat komentář