Pečená máslová dýně plněná quinoou, cizrnou a špenátem je zdravý, výživný a lahodný pokrm, který skvěle poslouží jako lehký oběd nebo večeře. Máslová dýně dodává jídlu sladkou oříškovou chuť, zatímco quinoa a cizrna společně se špenátem tvoří sytou a nutričně bohatou náplň.
Ingredience:
1 středně velká máslová dýně
100 g quinoi
200 g sterilované cizrny (propláchnuté a okapané)
2 hrsti čerstvého baby špenátu
1 menší červená cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
0,5 lžičky mletého kmínu
0,5 lžičky uzené papriky
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
šťáva z půlky citronu
čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobu
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Máslovou dýni podélně rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka a potřeme řeznou plochu olivovým olejem. Položíme ji řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 35 minut, dokud dužina nezměkne.
Mezitím dáme vařit quinou – propláchneme ji a v osolené vodě (v poměru 1 díl quinoa : 2 díly vody) ji vaříme cca 15 minut do změknutí. Pokud zbyde voda, slijeme ji.
Na pánvi zahřejeme 1 lžíci olivového oleje, přidáme najemno nasekanou červenou cibuli a restujeme 3 až 4 minuty. Přidáme prolisovaný česnek, kmín, uzenou papriku a krátce orestujeme. Přidáme cizrnu, osolíme, opepříme a restujeme další 3 minuty.
Přidáme vařenou quinou a postupně i špenát. Restujeme, dokud špenát nezvadne. Nakonec vše zakápneme citronovou šťávou a promícháme.
Pečenou dýni vytáhneme z trouby, opatrně otočíme a lžící můžeme část dužiny jemně vydlabat a vmíchat ji do náplně pro ještě plnější chuť. Dýni naplníme připravenou směsí a dáme zapéct do trouby na dalších 10 minut.
Hotovou dýni servírujeme ozdobenou čerstvými bylinkami.
Napsat komentář