Tento výživný a barevný salát kombinuje lehkou chuť fazolí adzuki s pečenou zeleninou a osvěžující zálivkou ze sezamové pasty a citronu. Je to ideální jídlo pro lehký oběd nebo jako zdravá příloha k hlavnímu chodu.

Ingredience:
250 g fazolí adzuki (suché)
1 střední batát (cca 300 g), nakrájený na kostky
1 červená paprika, nakrájená na proužky
1 malá cuketa, nakrájená na půlměsíčky
2 lžíce olivového oleje
? lžičky mleté papriky (sladké)
? lžičky sušeného tymiánu
špetka soli
špetka čerstvě mletého pepře

Na zálivku:
2 lžíce tahini
šťáva z 1 citronu
1 lžíce javorového sirupu
1 stroužek česneku (prolisovaný)
2 až 3 lžíce vody na zředění
sůl dle chuti

Postup:
Fazole adzuki propláchněte a nechte je přes noc namáčet ve studené vodě. Druhý den vodu slijte, fazole dejte do čisté vody a uvařte do měkka – trvá to asi 45 až 60 minut. Poté je slijte a nechte vychladnout.

Mezitím si připravte pečenou zeleninu. Předehřejte troubu na 200 °C. Batát, papriku a cuketu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Zakapejte olivovým olejem, posypte paprikou, tymiánem, solí a pepřem. Vše dobře promíchejte a pečte asi 25 až 30 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne zlátnout.

Zatímco se zelenina peče, připravte si zálivku. V misce smíchejte tahini, citronovou šťávu, javorový sirup, prolisovaný česnek a špetku soli. Postupně přidávejte vodu a míchejte, dokud nezískáte krémovou, ale tekutou konzistenci (podobnou dresinku).

Ve velké míse smíchejte fazole adzuki, pečenou zeleninu a zálivku. Vše jemně promíchejte, aby se chutě propojily. Podávejte vlažné nebo studené – salát chutná skvěle i druhý den po uležené v lednici.

Pro osvěžení můžete navrch přidat hrst čerstvých bylinek, například koriandru nebo petrželky.