Lahodný a výživný recept na černé fazole na mexický způsob s pečenou zeleninou je skvělým tipem na lehký a přitom sytý oběd nebo večeři. Plný rostlinných bílkovin, vlákniny a chutných koření, které rozvoní vaši kuchyň. Tento recept je vhodný i pro vegetariány a vegany a je připraven z běžně dostupných surovin na českém trhu.

Ingredience:
200 g sušených černých fazolí (nebo 400 g vařených/fazolí v konzervě)
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 červená cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička uzené papriky
0,5 lžičky sušeného oregana
1 lžička soli
čerstvě mletý černý pepř dle chuti
šťáva z půlky limetky
čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu

Postup:
Pokud používáte sušené fazole, namočte je na 8 hodin (ideálně přes noc) do studené vody. Poté je slijte, propláchněte a uvařte do měkka (cca 45–60 minut). Pokud používáte fazole z konzervy, pouze je slijte a propláchněte.

Mezitím si připravte zeleninu. Troubu předehřejte na 200 °C. Papriky a cibuli nakrájejte na širší proužky, česnek prolisujte. Zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, zakapejte jednou lžící olivového oleje a pečte asi 20 minut, dokud nezíská lehce opečené okraje.

Na pánvi rozehřejte zbývající lžíci olivového oleje, přidejte římský kmín, uzenou papriku, oregano a krátce osmahněte – pozor, ať koření nezhořkne. Přidejte uvařené (nebo z konzervy) černé fazole, osolte, opepřete a krátce poduste asi 5–10 minut, aby se vše prohřálo a chutě spojily.

Na závěr přidejte do pánve i pečenou zeleninu, zakapejte limetovou šťávou a promíchejte. Podávejte posypané čerstvým koriandrem nebo nasekanou petrželí. Výborně chutná třeba s vařenou quinoou, rýží nebo tortillou.