Toto vydatné a zdravé chilli s červenými fazolemi vás zahřeje během chladných dnů a potěší nejen vegetariány. Je plné bílkovin, vlákniny a koření, které podporují imunitu. Skvěle se hodí jako hlavní jídlo, třeba s celozrnným pečivem nebo rýží.

Ingredience:
250 g vařených červených fazolí (nebo 1 plechovka sterilovaných fazolí, scezené)
1 lžíce olivového oleje
1 střední cibule, nasekaná nadrobno
2 stroužky česneku, nasekané
1 červená paprika, nakrájená na kostičky
400 g krájených rajčat v plechovce (bez přidaného cukru)
150 ml zeleninového vývaru
1 zarovnaná lžička uzené papriky
1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu
1 špetka mletého chilli (nebo podle chuti)
sůl a pepř podle chuti
čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu

Postup:

Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a restujte asi 5 minut, dokud nezměkne a nezesklovatí.

Přidejte nasekaný česnek a krátce opečte, dokud nezačne vonět (asi půl minuty). Poté přidejte červenou papriku a restujte další 3 minuty.

Vmíchejte uzenou papriku, římský kmín a chilli a promíchejte, aby se koření krásně rozvonělo.

Přilijte krájená rajčata a vývar, přiveďte k varu a poté ztlumte plamen. Nechte probublávat asi 10 minut.

Přidejte červené fazole a vařte ještě dalších 10–15 minut, dokud se chutě nespojí a omáčka mírně nezhoustne.

Ochutnejte a případně dosolte, dopepřete nebo přidejte více chilli dle vaší chuti.

Podávejte posypané nasekaným koriandrem nebo petrželí, ideálně s rýží nebo celozrnným pečivem.