Lehký, chutný a zdravý pokrm z čerstvých kalmarů, kteří jsou skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Marinovaní v osvěžující směsi s citronem, česnekem a bylinkami, poté rychle grilovaní, aby si zachovali jemnou strukturu a lahodnou chuť. Perfektně se hodí jako hlavní chod ke zdravému obědu nebo večeři.

Ingredience:

400 g čerstvých kalmarů (očištěných a podélně rozříznutých)

3 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku (prolisované)

1 bio citron (kůra a šťáva)

1 lžíce čerstvě nasekané petrželky

1 lžička sušeného oregana

špetka mořské soli

mletý černý pepř podle chuti

1 lžička medu (volitelné – dodá jemnou sladkost a vyvážení chuti)

Postup:

Kalmary důkladně očistěte, vypláchněte a osušte papírovou utěrkou. Rozřízněte je podélně, aby vznikla plochá těla vhodná ke grilování. Můžete je dekorativně naříznout na vnitřní straně do mřížky, aby marináda lépe pronikla.

V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a kůru, česnek, petrželku, oregano, sůl, pepř a případně i lžičku medu pro jemnější chuť. Do této marinády vložte kalmary a důkladně promíchejte, aby byli rovnoměrně obalené. Zakryjte misku potravinovou fólií a nechte marinovat aspoň 30 minut v lednici (můžete i déle, až 2 hodiny).

Rozpalte grilovací pánev nebo gril. Kalmary z marinády vyjměte a nechte lehce okapat. Grilujte na středně vysokou teplotu z každé strany asi 2 až 3 minuty – dokud se nezkroutí a jemně nezezlátne. Nepřegrilujte, aby neztratili jemnost a nevysušili se.

Servírujte ihned – ideálně s lehkým salátem z rukoly, cherry rajčat a kapkou olivového oleje, nebo s uvařeným quinoovým salátem.

Dobrou chuť!